Venezuela vraagt VN hulp bij opruimen landmijnen
05 Apr 2021, 16:50
foto
President Nicolas Maduro van Venezuela wil de VN om hulp vragen bij het opruimen van landmijnen aan zijn grens met Colombia. (Foto: Miraflores via Reuters)


Venezuela zal de Verenigde Naties vragen om te helpen bij het verwijderen van landmijnen op zijn grondgebied die naar eigen zeggen zijn ingezet door "irreguliere" gewapende groepen nabij de Colombiaanse grens, zei president Nicolas Maduro zondag. De regering van Maduro zei donderdag dat twee soldaten zijn gedood door een landmijn tijdens militaire operaties in de deelstaat Apure, waar botsingen tussen soldaten en gewapende groepen ertoe hebben geleid dat duizenden Venezolanen over de grens zijn gevlucht.

De regering zal VN-secretaris-generaal Antonio Guterres om "onmiddellijke noodhulp vragen, zodat ze alle technieken kunnen inzetten om de mijnenvelden die deze irreguliere groepen hebben achtergelaten te deactiveren", zei Maduro in een televisie-uitzending. De VN heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van de Venezolaanse leider.

De Colombiaanse president Ivan Duque beschuldigt Venezuela ervan onderdak te bieden aan leden van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en dissidenten van de FARC-rebellengroep die een vredesakkoord met de Colombiaanse regering uit 2016 afwijzen. Maduro ontkent de bewering.

Rechtengroepen uit de twee landen riepen de VN woensdag op om een ​​speciale gezant te benoemen om de humanitaire crisis aan de grens aan te pakken. De grens tussen beide landen is al jaren een centrum van drugshandel en -smokkel.
Advertenties