Minimumverkoopkoers SRD 14.29 en maximum SRD 16.30
27 Feb 2021, 11:22
foto
Governor van de CBvS, Maurice Roemer. (Foto: René Gompers)


De minimum en maximum verkoopkoers van de US-dollarkoers zal vanaf maandag tussen SRD 14.29 en SRD 16.30 schommelen. Dit is zojuist meegedeeld op een persconferentie die gehouden is door governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning.

De tweede keer in vijf maanden tijd is de waarde van de SRD verminderd. In september werd de koers van SRD 7.52 naar SRD 14.29 gebracht. De buitenkoers is niet teruggaan naar SRD 14.29 stelt Achaibersing, maar het gestabiliseerd onder de SRD 20. Met maatregelen kan de koers omlaag gaan, vindt de de bewindsman. Het Internationaal Monetair Fonds  (IMF) vindt dat de koers vrijgelaten moeten worden, maar de regering vindt dat het niet nu zal gebeuren. Dit zal leiden tot prijsstijgingen en inflatie. Suriname is het eens met het IMF dat de koers vrijgelaten moet worden, maar vindt dat het niet nu zal gebeuren.

De regering is er voor "onze mensen en niet voor IMF", voerde Achaibersing aan. Hij onderkent dat meerdere koersen niet goed is voor de economie. De bewindsman zei dat door monetaire financiering de koers omhoog is gegaan. Er is te veel uitgegeven terwijl de vorige regering teveel schulden heeft gemaakt. De CBvS heeft meegeholpen hieraan, in plaats van haar kerntaak uit te voeren, namelijk bescherming van de SRD. Achaibersing zei dat hij niet deze governor bedoelt. Er vindt nu geen monetaire financiering plaats deelde de minister mee.

Roemer, die de nieuwe verkoopkoers in een bandbreedte bekendmaakte, deelde mee dat de afwijkende koersen steeds verder toenemen. Op grond van de discussies met het IMF en de afwijkingen, is samen met de regering besloten wat de aanpak zal zijn. Er is een model toegepast om de minimum en maximum verkoopkoers te bepalen. Afwijkingen van de koers zullen worden bestreden. Het land moet teruggebracht worden op een traject van een economisch groeipad, benadrukte Roemer.
Advertenties