3 moties Surfin sneuvelen; coalitie wil nieuwe NV
27 Feb 2021, 01:54
foto
De coalitie stemt tegen de moties die ingediend zijn door de oppositie.


Drie moties in de kwestie New Surfin NV van de oppositie zijn gesneuveld vrijdagavond in De Nationale Assemblee. In twee aparte moties is gevraagd door de NDP-fractie om het vertrouwen op te zeggen in de ministers Armand Achaibersing (Financiën & Planning) en Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking). De coalitie heeft in een motie gevraagd New Surfin NV te ontmantelen en alle handelingen terug te draaien. Er moet een nieuw financieel vehikel worden ingesteld om het herstel van de financieel-economische situatie ter hand te nemen.

De NDP en de BEP-fractie hebben onomwonden aangegeven dat diverse wetten zijn overtreden bij de oprichting van Surfin. Met het terugdraaien van de NV zijn de handelingen die strafbaar zouden zijn, niet weggemaakt. Aangedrongen is op het instellen van een strafrechtelijk onderzoek naar wettelijke overtredingen door de twee ministers. Benadrukt werd dat wet en regelgeving te allen tijde moeten worden toegepast. De motie over Surfin ingediend door de NDP en BEP is weggestemd met 15 vóór en 32 tegen. De moties van wantrouwen tegen de ministers zijn afgewezen met 13 stemmen vóór en 32 tegen. De BEP-fractie liep de zaal uit bij de stemming, omdat slechts vóór en tegen kan worden gestemd.

De NDP-, BEP-fractie en Assembleelid Edward Belfort (ABOP) waren ontevreden over de wijze waarop de vragen werden beantwoord. Belfort haalde uit naar president Chan Santokhi en zei dat hij slechts twee vragen heeft gesteld, maar geen antwoord heeft gekregen. Hij voerde aan dat hij geen ministers gaat verdedigen die een scheve schaats hebben gereden. Hij vond ook dat er te weinig spreektijd was en dat mensen hem proberen te negeren. Hij heeft niet tegengestemd voor de moties ingediend door de NDP en was ook niet te vinden voor de motie van de coalitie. Belfort zei dat zaal te zullen verlaten omdat hij zich gaat onthouden van stemmen.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar voerde aan dat de ministers deel uitmaken van een privéonderneming. Volgens de
Wet op de Jaarrekening en de Anti-Corruptiewet is dit verboden en strafbaar gesteld. Minstens zeven wetten zijn overtreden met de oprichting van de NV. Alle beginselen van goed en behoorlijk bestuur, transparantie, de code of ethics, checks and balances, aansprakelijkheid zijn naast zich neergelegd.

President Santokhi gaf toe dat ambtelijke fouten zijn gemaakt en procedures niet zijn nageleefd, maar er zijn geen rechtsgevolgen omdat de oprichting nietig is. Er zal een nietigheidsakte door de notaris worden opgemaakt, die ook naar De Nationale Assemblee zal worden toegezonden. Ook zullen de stukken om een nieuwe NV op te richten worden opgestuurd naar het college. Minister Achaibersing deelde mee dat er geen geld is gestort bij de oprichting, terwijl de NDP-fractie benadrukte dat volgens de notariële akte SRD 510.00 in 51% aandelen is geplaatst.

Stephen Tsang voerde aan dat de motie van de coalitie niet eens uitgevoerd kan worden omdat de regering noch De Nationale Assemblee kan bepalen dat de oprichting nietig is. Hij zei dat de motie een aanranding is van de rechtsstaat. Aangedrongen wordt op een onafhankelijk strafrechtelijk onderzoek. De ministers Achaibersing en Ramdin voerden aan dat ze geen corruptieve handelingen hebben gepleegd en er is geen cent van de Staat gebruikt. Beiden stelden dat ze hun bijdrage leveren om het land weer gezond te helpen maken. Zij vinden dat ze onterecht door het slijk zijn gehaald.

U kunt de moties hier downloaden.
pdf-icon.gif motie_coalitie.pdf     pdf-icon.gif motie_min_buza.pdf     pdf-icon.gif motie_min_fin.pdf     pdf-icon.gif motie_surfin.pdf                
Advertenties