Pique: Maandag weer protest; Chan moet naar huis
10 Jan 2021, 00:00
foto
Activist Siebrano Pique (op de voorgrond) zaterdag tijdens de demonstratie bij het Assembleegebouw. Hij vindt dat "Chan naar huis gestuurd moet worden".


Maandag wordt er weer geprotesteerd tegen het beleid van de regering onder leiding van Chan Santokhi.  “We verwachten dan meer mensen,” kondigt initiatiefnemer Siebrano Pique aan. Tientallen mensen hebben zaterdag deelgenomen aan de protestactie. “We geven hiermee het signaal dat het volk het vertrouwen in deze regering heeft opgezegd,” zegt Pique in gesprek met Starnieuws. “En dit komt niet van de NDP,” benadrukt hij. Als het protest vanuit de NDP was georganiseerd was het vanaf dag 1 veel drukker geweest.” Pique vindt dat het de juiste tijd is om "Chan naar huis te sturen".

“Weg met Chan!” werd er gescandeerd bij het DNA-gebouw. “Wo dede”, “Stop de IMF deal” en “3ka go home” prijkte het op de protestbordjes. De demonstranten hadden zich eerst bij Ondrobon verzameld om naar het oud Vlaggenplein te trekken. “U hoeft mij niet te volgen, maar volg de vlag,” riep Pique op toen hij naar het Assembleegebouw overstak. Bij het oversteken en daar aangekomen, even leek het op een bestorming, werd in koor “Weg met Chan” geroepen. De demonstranten zijn niet toegesproken door Assembleevoorzitter Marinus Bee zoals ze verwachtten. Bee wil ze maandag wel spreken.

Maandag om 10 uur gaan de actievoerders zich weer bij Ondrobon verzamelen. “We weten nog niet welke richting we opgaan van daaruit,” geeft Pique aan. “Misschien weer naar de Assemblee of het regeringsgebouw.”  Of het dan zal lukken om aan een vergunning te komen, moet nog blijken. Er was voor de actie van zaterdag geen vergunning aangevraagd legt Pique uit. “Maar de nood is hoog, we moeten van ons laten horen,” zegt Pique. “Misschien heb je hier toevallig NDP-ers gezien maar er zijn ook mensen van andere partijen. Iedereen voelt het. We zijn allemaal Surinamers.”

Al vanaf de eerste weken na het aantreden van deze regering voert Pique acties. Dit is de eerste die een menigte op de been heeft gebracht. De actie komt op het moment waarbij “financiële lichtpunten” zijn aangekondigd door president Santokhi. Pique stelt dat het juiste moment is aangebroken om “Chan naar huis te sturen”.  Hij geeft aan dat er zoveel wordt gepraat en beloofd terwijl mensen steeds meer pinaren. “We zien dat Chan het niet zal kunnen redden, hij gaat ons in een dieper gat brengen,” meent Pique. “De volgende regering zal veel meer werk hebben om dat gat te dichten.”  

René Gompers
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April