VS: Wapens en traangas in Capitool
06 Jan 2021, 19:26
foto
Aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump protesteren voor het Capitool gebouw in Washington, VS. (Foto's: Reuters)


De politie in het Capitool (parlementsgebouw) van de VS reageerde woensdag met getrokken wapens en traangas toen honderden demonstranten het gebouw bestormden en probeerden het Congres te dwingen het verkiezingsverlies van president Donald Trump ongedaan te maken. De chaos begon kort nadat enkele van Trump's mede-Republikeinen een laatste wanhopige poging hadden gedaan om de resultaten ongedaan te maken.

Leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat werden geëvacueerd nadat pro-Trump-demonstranten door de hallen van het Congres marcheerden, waardoor beide kamers werden gedwongen de beraadslagingen op te schorten terwijl ze bijeenkwamen om de overwinning van de verkozen president Joe Biden bij de verkiezingen van 3 november te certificeren.

Een demonstrant bezette het podium van de Senaat en riep: "Trump heeft die verkiezingen gewonnen." Demonstranten wierpen barricades om en kwamen in botsing met de politie toen duizenden naar het Capitool kwamen.

Op de video waren demonstranten te zien die ramen insloegen en de politie die traangas in het gebouw gebruikte. Lokale media meldden dat één persoon was neergeschoten en op video was te zien dat een persoon op een brancard het gebouw uit werd gereden.

Vicepresident Mike Pence, die de gezamenlijke zitting van het Congres had voorgezeten, was al door de Senaat geëscorteerd.

De chaotische scènes ontvouwden zich nadat Trump, die op 20 januari zijn ambt zou verlaten, duizenden demonstranten toesprak en valse beweringen herhaalde dat de verkiezing van hem was gestolen vanwege wijdverbreide verkiezingsfraude en onregelmatigheden. Wetgevers hadden gedebatteerd over een laatste poging van pro-Trump-wetgevers om de resultaten aan te vechten, een poging die waarschijnlijk niet zou slagen.

Critici hadden de poging van de Republikeinse wetgevers een aanval op de Amerikaanse democratie en de rechtsstaat en een poging tot wetgevende staatsgreep genoemd.

De twee belangrijkste democraten in het Congres, congresvoorzitter Nancy Pelosi en senator Chuck Schumer, riepen Trump op om te eisen dat alle demonstranten het Capitool en het terrein onmiddellijk zouden verlaten.

De politie van het Capitool vertelde de wetgevers binnen om gasmaskers van onder hun stoelen te halen en zich voor te bereiden om ze op te zetten. Officieren bij de voordeur van het  Huis van Afgevaardigden hadden hun geweren getrokken toen iemand probeerde de kamer binnen te komen.

Officieren gaven de mensen in de kamer het bevel om voor hun veiligheid op de grond te vallen. Enkele honderden leden van het Huis, personeel en pers werden geëvacueerd naar een geheime locatie en kregen te horen dat ze niet moesten vertrekken.

Verkiezingsfunctionarissen van beide partijen en onafhankelijke waarnemers hebben gezegd dat er geen significante fraude was bij de verkiezingen van 3 november, die Biden won met meer dan 7 miljoen stemmen bij de nationale volksstemming.

Er zijn weken verstreken sinds de deelstaten hebben verklaard dat Biden, een democraat, de verkiezingen won met 306 stemmen van het kiescollege tegen de 232 stemmen van Trump.Trumps buitengewone uitdagingen voor de overwinning van Biden zijn door rechtbanken in het hele land afgewezen.

'We zullen het niet accepteren'

Trump had Pence onder druk gezet om de verkiezingsresultaten nietig te verklaren in deelstaten die de president ternauwernood verloor, hoewel Pence daartoe niet bevoegd is. "Ons land heeft er genoeg van en we accepteren het niet meer", zei Trump tijdens de bijeenkomst.

De certificering in het Congres, normaal gesproken een formaliteit, zou naar verwachting enkele uren duren, aangezien sommige Republikeinse wetgevers een poging deden om enkele deelstaatscijfers af te wijzen, te beginnen met Arizona.

Republikeinen en democraten, die bitter verdeeld waren over die inspanning, riepen allebei de demonstranten op om zich terug te trekken.

"Dit is on-Amerikaans en dit moet stoppen", zei de Republikeinse leider Kevin McCarthy, een Trump-bondgenoot die de Republikeinse poging steunde om de resultaten aan te vechten. Die poging was onwaarschijnlijk, want zelfs veel Republikeinen waren ertegen.

"Als deze verkiezing zou worden teruggedraaid door louter beschuldigingen van de verliezende partij, zou onze democratie in een dodelijke spiraal terechtkomen", zei Mitch McConnell, leider van de senaatsmeerderheid, die Trump hielp enkele van zijn grootste prestaties te leveren. Schumer noemde de uitdagingen in het Congres door Trump-bondgenoten "een poging tot staatsgreep" en zei: "Het Congres bepaalt niet de uitkomst van een verkiezing. De mensen wel. "

Buiten het Capitool mengden leden van milities en extreemrechtse groepen zich, sommigen in kogelvrije vesten, tussen de menigte. Op Twitter riep Trump demonstranten op vreedzaam te blijven.

De burgemeester van Washington Muriel Bowser gaf opdracht tot een avondklok voor de hele stad vanaf 18.00 uur.

Pence wees Trumps eis af dat hij verkiezingsstemmen zou afwijzen op dezelfde dag dat de mede-Republikeinen van Trump op het punt stonden hun meerderheid in de Senaat te verliezen.

"We zullen nooit opgeven", zei Trump eerder tegen duizenden juichende supporters op een met gras begroeide vlakte nabij het Witte Huis genaamd de Ellipse. "We zullen nooit toegeven. Het gebeurt niet. Je geeft niet toe als er sprake is van diefstal."

"Mike Pence, ik hoop dat je opkomt voor het welzijn van onze grondwet en het welzijn van ons land. En als je dat niet bent, zal ik erg teleurgesteld in je zijn," zei Trump.

In een verklaring zei Pence dat hij de zorgen over de "integriteit" van de verkiezingen deelt, maar dat het niet juist is dat hij verkiezingsstemmen eenzijdig moet kunnen accepteren of weigeren.

De Amerikaanse grondwet geeft Pence niet de macht om eenzijdig de resultaten van de verkiezingen te vernietigen.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April