Santokhi: Baggerproject met Chinees bedrijf uitgesloten
30 Dec 2020, 02:49
foto
President Chan Santokhi deelt mee dat in geen geval met China Harbour Engineering in zee wordt gegaan voor baggeren vaargeul. (Foto: René Gompers)


Het baggerproject met China Harbour Engineering, waarbij de vaargeul van de Surinamerivier uitgediept en verbreed zou worden, gaat niet door. De regering wil niet langer samenwerken met dit bedrijf. “Het is een verschrikkelijk project, een wurgproject,” deelt president Chan Santokhi mee. Terwijl in maart het startsein is gegeven voor het baggeren, is er nog steeds niets gedaan en moet de overheid dan nog een fikse boete per dag betalen aan China Harbour Engineering.

“Het baggerproject, het is een heel gedoe geweest,” merkt Santokhi op. “De vorige regering heeft een deal gesloten met een baggerbedrijf om in maart te beginnen. Er zouden om de zoveel tijd betalingen zijn en als dat niet gebeurt, moet een boetebeding van US$ 70.000 per dag. Dat heeft de vorige regering voor ons gedaan.”

Het project is op 31 december 2019 getekend door de vorige regering onder leiding van Desi Bouterse. Het zou ruim US$ 56 miljoen kosten en zes jaren duren. Drie maanden later is door toenmalige minister van Openbare Werken Vijay Chotkhan het startsein gegeven. Toen al was niet duidelijk wanneer het werk zou beginnen.

De huidige minister van Openbare Werken, Riad Nurmohammed, deelde tijdens een Assembleevergadering in september mee, dat  tot  januari 2020 ruim US$ 7 miljoen aan voorschotten was betaald. Daarna waren er geen betalingen meer gedaan. Het baggerproject is een van de projecten die door achterstallige betalingen zijn gestopt of niet zijn begonnen.

Nurmohammed had aangegeven dat er naar nieuwe financieringsmogelijkheden gezocht werd om het project toch door te laten gaan. Daar is nu helemaal van afgezien. De regering wil niet langer met het bedrijf in zee, deelt Santokhi mee op een persconferentie maandag. “We zoeken naar een exit,” geeft hij aan. “We zoeken naar een nieuw project. De minister van Openbare Werken, Financiën en Buitenlandse Zaken zijn bezig om dit ordelijk af te handelen. Maar doorgaan met dat bedrijf is geen optie voor ons.”

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April