Kerstman Big Daddy Ryan
26 Dec 2020, 02:51
foto
Al negen jaar kruipt Ryan in de huid van de kerstman. (Foto: Edward Troon)


"Hohoho dat was het laatste cadeau, Santa gaat terug naar de Noordpool", zo sluit kerstman Big Daddy Ryan zijn laatste optreden van het seizoen af. Met inachtneming van de Covid-19 voorschriften heeft Santa geschenken overhandigd en uitgebreid gefotografeerd met jong en oud. Zingend en klappend wordt hij een goede thuisreis toegewenst. Statig waggelend laat hij zijn in opperbeste stemming verkerende publiek achter en begeeft zich naar de ruimte die tijdelijk als kleedkamer dient.

Het kerstman kostuum gaat uit en langzaam voltrekt zich de transformatie van Santa naar Big Daddy Ryan. "Het Santa-pak aantrekken, is altijd het moeilijkste want het is verschrikkelijk warm", zegt Ryan eraan toevoegend "maar als je eenmaal het pak aanhebt, de kinderen je zien en roepen papa mama kijk Santa, dan ben je die hele hitte vergeten”. Hij erkent een hele transformatie te ondergaan die hem goed doet, "je ziet een smile op het gezicht van jong en oud omdat ze Santa zien, ook al heeft het geen diepe betekenis voor ze”.

Op verzoek van zijn toenmalige werkgever 'Fernandes Bottling' is Ryan tijdens de jaarbeurs in 2001, voor het eerst in de rol van Santa gekropen. "Ze hebben mij gevraagd en ik ben altijd voor een ‘fatu’ te vinden, want het is altijd een 'kiek' op de beurs." Hij vervolgt: "Je kan niet gewoon zitten en foto’s maken, dus hadden we fitness activiteiten en deden allerlei spelletjes of een dansje met de kerstman met de mensen die in de stand kwamen". Na zijn vertrek bij het bedrijf is Ryan aangebleven als kerstman en heeft hij ook meegedaan met de 'kerstman op de truck roadshow'. "We gingen toen naar de verschillende buurten en ook Commewijne, Lelydorp waar een paar 'hotspots' waren ingericht, activiteiten met de mensen aldaar te doen."

Kerstman zijn is een kiek, maar ik heb ook mijn kerkleven
"De Kerstman heeft absoluut niets te maken met de kerk", zegt Ryan resoluut. "Mijn kerkleven staat sowieso op de eerste plaats, daar is geen discussie over. Ik ben opgegroeid en heb altijd gewerkt in de kerk. Ik ben nog steeds kerkganger en begrijp ook de betekenis van Kerstmis. Aan de andere kant ben ik ook een heel neutraal mens, want je hebt naast de kerk ook het wereldse om het even zo sterk uit te drukken. Het zijn mijn twee gescheiden werelden en het moet allemaal kunnen, maar je moet wel het verschil weten. Het moet iets persoonlijks van je zijn om te weten waar je een scheidslijn trekt en daarom zal ik dus nooit in een kerstmanpak de kerk ingaan. Als de parochie activiteiten op het terrein van de kerk organiseert en men vraagt mij wil je Santa zijn, heb ik daar geen moeite mee."

Ryan geeft aan dat in zijn huishouden het commercieel deel van feestdagen geen plaats heeft. De kerstversiering is geen probleem, maar met Pasen en Kerstmis gaat het gezin naar de kerk en er zijn geen cadeaus. "We vieren de feestdagen kerkelijk en in huiselijke sfeer, maar niet met de verwachting van een cadeau onder de kerstboom te vinden.

De leuke en minder leuke ervaringen als Santa
Volgens Ryan speelt de leeftijd van het publiek in de omgang met Santa geen grote rol. "Het hangt meestal af van de plaats en het moment, want op Commewijne hebben we leuke tijden gehad met de ouderen daar. Ik heb ook parlementariërs op schoot gehad voor de foto. Soms heb je grote mannen die doen van: 'Nono mi no e go sidon tap yu yere.' Dan zeg ik gebiedend: eehh… kom zitten. Schoorvoetend raken ze dan los en dan is alles een grote kiek. Ik heb maar een of twee keren op de beurs een snauwerige reactie gehad van mensen die niet mee wilden doen, maar dat raakt me niet."

Big Daddy Ryan blijft in de huid van Santa kruipen zolang als het publiek het wil, maar hij weet ook dat er een moment komt waarop men hem niet meer nodig heeft. "Ik wacht tot men mij vraagt omdat ik het sowieso niet voor het geld doe. Ik heb geen kerstmanpak voor mezelf gekocht, want ik doe het niet commercieel. De persoon of organisatie die mij vraagt, moet wel voor het pak en attributen zorgen, waardoor ik mij pas op locatie in plaats van thuis in Santa verander. Dat is een groot voordeel omdat mijn kinderen nooit zullen meemaken dat hun ‘mammy kisses Santa Claus’”, besluit hij lachend.
Advertenties