Paus dringt aan op toegang tot Covid-19-vaccinatie voor iedereen
25 Dec 2020, 13:01
foto
Covid-19-beperkingen betekenden dat de kerstboodschap niet werd gegeven aan de menigte op het Sint-Pietersplein. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft de wereldleiders opgeroepen om voor iedereen onbelemmerde toegang tot coronavirusvaccins te garanderen. In zijn toespraak op de eerste kerstdag dat voor het eerst online werd gedaan, waarschuwde de paus voor het bouwen van "muren" voor behandelingen.

De pandemie betekende dat dit jaar de jaarlijkse Urbi et Orbi-boodschap niet, zoals de traditie is, vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek aan grote menigten werd gepresenteerd. In plaats daarvan sprak de paus vanuit een lessenaar in een kamer in het Vaticaan.

De waarschuwing van paus Franciscus komt te midden van bezorgdheid dat rijkere landen onevenredige doses vaccins opkopen ten koste van armere. "Moge de Zoon van God in politieke en regeringsleiders een geest van internationale samenwerking vernieuwen, te beginnen met gezondheidszorg, zodat iedereen verzekerd is van toegang tot vaccins en behandelingen", zei hij.

"In het licht van een uitdaging die geen grenzen kent, kunnen we geen muren bouwen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."

De paus zei dat de gevolgen van de gezondheidscrisis aantoonden dat de behoefte aan wereldwijde eenheid groter was dan ooit. "Op dit moment in de geschiedenis, gekenmerkt door de ecologische crisis en ernstige economische en sociale onevenwichtigheden die alleen nog maar zijn verergerd door de coronaviruspandemie, is het des te belangrijker dat we elkaar als broers en zussen erkennen."

De paus riep op tot vrijgevigheid en steun voor de slachtoffers van de pandemie, waarbij hij zich vooral richtte tot vrouwen die tijdens de lockdown te lijden hadden van huiselijk geweld.

Wat betreft andere problemen in de wereld, riep de paus op tot vrede en verzoening in Syrië, Jemen, Libië, Nagorno-Karabach, Zuid-Sudan, Nigeria, Kameroen en Irak. De kerkelijke wereldleider zal Irak in maart bezoeken. Het zal het eerste bezoek door een paus zijn in het door oorlog verscheurde land.
Advertenties