EU dringt aan op opheffen reisverboden VK
23 Dec 2020, 07:47
foto
Tot waar het oog reikt zijn vrachtwagens te zien. Doordat Frankrijk zijn grenzen sloot, is het vrachtvervoer van en naar het VK vastgelopen. (Beeld: Reuters)


De uitvoerende macht van de Europese Unie, de Europese Commissie, heeft de lidstaten opgeroepen het reisverbod tegen het Verenigd Koninkrijk (VK) op te heffen te midden van de vrees voor een nieuwe Covid-stam. De niet-bindende aanbeveling werd gedaan voorafgaand aan een bijeenkomst van ambassadeurs uit het 27-leden tellende blok.

Maar nu de EU-landen vrij zijn om hun eigen regels inzake grenscontroles vast te stellen, mogen ze doorgaan met hun eigen beleid. Frankrijk en het VK zeiden ondertussen dat ze een akkoord hadden bereikt om de beperkingen te versoepelen. In het weekend sloot Frankrijk zijn grenzen voor passagiers en vracht uit het VK, waardoor de zuidelijke Britse haven van Dover, een belangrijke toegangspoort voor goederen die het VK binnenkomen en verlaten, overlast veroorzaakt. Duizenden vrachtwagens zijn vast komen te zitten, wat leidde tot waarschuwingen voor tekorten tijdens Kerstmis.

De EU komt bijeen - maar er is geen teken van een gemeenschappelijk beleid. Bijna alle 27 lidstaten van de EU weren momenteel reizigers uit het VK. De EU is erop gebrand een gemeenschappelijk beleid te ontwikkelen. Het blok heeft spoedvergaderingen gehouden nadat het eerder dit jaar de leden gedeelde grenzen had zien sluiten.

In een verklaring raadde de commissie haar leden aan mensen toe te staan ​​naar hun land van verblijf te reizen, op voorwaarde dat ze een Covid-19-test afleggen of zichzelf isoleren. Maar het zei dat niet-essentiële reizen moeten worden ontmoedigd. Het zei ook dat transportpersoneel in de EU, zoals vrachtwagenchauffeurs, moet worden vrijgesteld van reisbeperkingen en verplichte tests.

Over het VK zei het dat als vrachtwagenchauffeurs Covid-19-tests nodig hebben om uit het VK te gaan naar Frankrijk en andere EU-landen, dit "niet mag leiden tot transportonderbrekingen".


Ook na het opheffen van de grensbeperking, zal het dagen duren voordat de file vrachtwagens van en naar het VK vrijkomt. (Foto: Reuters)

Maar toen de dinsdag ten einde liep, was er weinig teken dat de aanbeveling zou worden overgenomen. Sommige vluchten worden woensdag hervat voor Belgische onderdanen die naar huis terugkeren, maar Duitsland verlengde zijn verbod. Een diplomaat vertelde het persbureau AFP dat de ambassadeurs gewoon "kennis hadden genomen" van de aanbeveling.

Situatie tussen Frankrijk en het VK
Door de overeenkomst kunnen het vrachtvervoer en sommige passagiersdiensten via de Brits-Franse grens worden hervat. Vrachtwagenchauffeurs en EU-onderdanen kunnen reizen, maar moeten kunnen aantonen dat ze een negatieve coronavirus-test hebben ondergaan.

De treinverbindingen met vliegtuig, boot en Eurostar worden woensdag, vandaag, hervat. Sinds het begin van de grensafsluiting zijn bijna 3.000 vrachtwagens in Zuid-Engeland vastgelopen en het zal waarschijnlijk tot Kerstmis duren voordat de situatie is opgelost.

De Britse regering raadt vrachtwagenchauffeurs af om naar het gebied te reizen voordat de massatests beginnen.

Ondertussen zei de Japanse autogigant Toyota dat het de productie in twee fabrieken in het VK en één in Frankrijk had stopgezet. Het gaf de schuld aan "tekorten aan onderdelen als gevolg van transportvertragingen en de onzekere aard van de duur van de grenssluitingen".

Reisverboden

Britse reizigers worden niet alleen in Europa geconfronteerd met beperkingen - meer dan 50 landen over de hele wereld, van India tot Iran en Canada hebben vluchten vanuit het VK opgeschort.

De VS heeft al beperkingen die voorkomen dat de meeste niet-Amerikaanse staatsburgers die de afgelopen 14 dagen in het VK en enkele andere landen zijn geweest, binnenkomen. Een verbod op alle reizigers uit het VK moet nog volgen, maar twee luchtvaartmaatschappijen - British Airways en Delta - zullen alleen passagiers die negatief testen op het coronavirus toestaan ​​om naar de luchthaven John F Kennedy in New York te vliegen.

Saudi-Arabië, Koeweit en Oman hebben hun grenzen volledig gesloten voor internationale passagiers.

Zweden verbood buitenlandse reizigers uit Denemarken van de ene op de andere dag tot dinsdag nadat er gevallen waren ontdekt. Het besluit verontrustte de Denen, vooral die op het eiland Bornholm, dat afhankelijk is van een snelle veerbootverbinding met Ystad in Zweden. Er is vrees dat velen moeite zullen hebben om op tijd voor Kerstmis van of naar Bornholm te komen, melden Deense media.

Samen met Denemarken is de nieuwe variant van Covid-19 ook aangetroffen in Australië, Italië en Nederland.

Naarmate de lijst van landen die reisbeperkingen aan het VK opleggen, groeide, zei de directeur van Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Hans Kluge, dat de lidstaten bijeen zouden komen om strategieën te bespreken en reizen te beperken, terwijl de handel gehandhaafd blijft.

De nieuwe stam is sneller overdraagbaar, maar is niet dodelijker of resistenter tegen vaccins, zeggen experts. Sommige experts vinden dat de nieuwe soort zich al heeft verspreid buiten waar het is gerapporteerd.

"Ik denk dat we de komende dagen zullen ontdekken dat veel andere landen het zullen vinden", zegt Marc Van Ranst, een viroloog van het Rega Instituut voor Medisch Onderzoek in België, tegen omroep VRT.

In een andere ontwikkeling worden reizigers uit Zuid-Afrika ook geconfronteerd met uitsluiting uit sommige landen nadat een andere nieuwe variant van het virus werd ontdekt die geen verband houdt met die in het VK.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April