3e zitting zaak-Hoefdraad gaat nog over excepties
23 Dec 2020, 02:14
foto
De advocaten Irene Lalji en Murwin Dubois, die ex-minister Gillmore Hoefdraad bijstaan, staan journalisten te woord. (Foto: Raoul Lith)


Of de dagvaarding van het Openbaar Ministerie (OM) in de zaak van ex-minister Gillmore Hoefdraad al dan niet nietig is, zal op 11 januari duidelijkheid komen. De raadkamer van het Hof van Justitie, die wordt gevormd door de rechters Marie Mettendaf (president) en de leden Maureen Dayala en Danielle Karamatali, heeft partijen dinsdag aangehoord, maar heeft nog geen besluit genomen.

De raadslieden van Hoefdraad, Irene Lalji, Frank Truideman en Murwin Dubois, hebben schriftelijk gereageerd op hetgeen procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday heeft gesteld over de betekening van de dagvaarding. Lalji zei na de zitting aan journalisten dat zoals afgesproken, het verweer op schrift maandag is afgegeven aan de griffier. Op de zitting is een toelichting gegeven tijdens de tweede beurt van de raadslieden. De verdediging vindt dat het OM zelf op 11 augustus via de media heeft aangegeven dat Hoefdraad opgespoord wordt. In dat geval is zijn juridische woonadres bekend, maar niet zijn werkelijke verblijfplaats, benadrukken Lalji en Dubois.

De verdediging stelt dat het OM de dagvaarding moest uitreiken aan de griffier, die deze moest opplakken aan het gerechtsgebouw. Dit is duidelijk aangegeven in artikel 517 van het Wetboek van Strafvordering. Lalji voerde aan dat er niet correct is gehandeld door het OM. Ook de pg heeft de gelegenheid gekregen om in te gaan op het verweer. Hij merkte op de verdediging via een sluiproute een nieuwe exceptie heeft opgeworpen. Lalji en Dubois ontkenden dit. Zij stelden dat het om dezelfde twee excepties gaat - nietigheid van de dagvaarding en het niet houden van termijnen - die uitgebouwd zijn.

De raadkamer zal op de volgende zitting het besluit kenbaar maken. Op drie zittingen tot nu toe gaat het om de verweren, zonder de inhoudelijke behandeling. Hoefdraad wordt elf strafbare feiten verweten. Hij wordt onder andere verdacht van overtreding van de Bankwet, overtreding van de Wet Moneylaundring, ambtsverduistering en oplichting.

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April