Mofo Yari
22 Dec 2020, 18:56
foto


We naderen zo stapsgewijs het einde van een zeer bewogen jaar. Een jaar dat helemaal in het teken staat van de Covid-19-pandemie. Het jaar 2020 heeft ons inziens twee belangrijke momenten gehad. Het eerste en meest belangrijkste moment is geweest de formele aankondiging van de aanwezigheid van Covid-19 in Suriname op vrijdag 13 maart. Het tweede moment is geweest de algemene, vrije en geheime verkiezingen die gehouden werden op maandag 25 mei en in het verlengde de uitslag ervan.

Naarmate we de jaarwisseling naderen, blijken er opeens weer tal van ongelukken zich voor te doen. Onder andere de vele verkeersongevallen van de afgelopen dagen met vaak dodelijke afloop doen bij velen van ons de gedachte opkomen dat dit te wijten zou kunnen zijn aan het begrip mofo yari.

Met mofo yari wordt vaak gekeken in de richting van het naderen van het einde van het jaar oftewel de jaarwisseling en de nodige voorzichtigheid die in acht genomen zou moeten worden bij de verschillende handelingen die we plegen. Het is een tijd om extra alert te zijn dan normaal.

Mofo yari is diepgeworteld binnen de Surinaamse samenleving, het wordt van generatie op generatie doorgegeven.
Wij Surinamers willen met mofo yari niet al te veel risico’s nemen: niet te water gaan, niet naar verre plekken willen reizen, zich niet tot diep in de avond over straat willen begeven. En zo kunnen we doorgaan met het opsommen van tal van voorbeelden van ongelukken die zich zouden kunnen voltrekken. Verder wordt ook weleens beweerd dat het dodenrijk juist aan het eind van het jaar de levenden naar hun kant wil trekken.

Andersdenkenden geven juist aan dat vanwege het feit dat de maand December een feestperiode is, er bijna overal activiteiten worden gehouden en juist vanwege de extra drukke periode de kans groot is dat er ongelukken zouden kunnen gebeuren. Voor hen geldt dat mofo yari geen bewezen verhaal is in brede kringen.

Op de valreep van het nieuwe jaar kan men gauw geneigd zijn om met mofo yari een parallel te trekken met de plotselinge explosieve stijging van de Covid-19-gevallen in Suriname. Het zal aan ons als Surinamers liggen om zelf te bepalen of we geloven in mofo yari als een teken om extra voorzichtig te leven naarmate we het einde van het jaar naderen of we doen mofo yari af als bijgeloof of mythe.

Het is nooit teveel gevraagd om voorzichtig te zijn in het leven…

Ashween Ramdin
Advertenties