Minister voorstander van boete voor overtreders
22 Dec 2020, 05:52
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. (Foto: René Gompers)


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is er voorstander van dat overtreders van de covidmaatregelen nu wel helemaal “volgens de wet” worden aangepakt. De overheid kan hierdoor flink besparen “want mensen brengen naar POC” is niet goedkoop. Boetes uitschrijven kan de overheid ook flink wat geld opbrengen. Van bedrijven die in de fout gaan kan de vergunning ingetrokken worden. Tot nu toe wordt er alleen maar vermanend opgetreden.

De overheid wil met het verscherpen van de covidmaatregelen de spreiding van het virus indammen. De laatste week is het aantal besmettingen flink toegenomen. Volgens het onderzoek ligt de oorzaak bij een groep Brazilianen en evenementen. Epidemioloog Ingrid Krishnanath geeft aan dat mensen uit met name Nederland die zich niet houden aan de quarantaine, ook een gevaar vormen. Rowan Noredjo van het Clusterteam Controle en Handhaving, deelt mee dat er ook heel wat misstanden zijn ontdekt tijdens hun rondes langs bedrijven.

Ondernemingen met een terras hebben zich niet gehouden aan de voorgeschreven protocollen, illustreert Noredjo de aangetroffen situatie. Aan een tafel zaten er meer dan 4 personen bijvoorbeeld, anderen hadden geen markeringen of bezoekerslijsten. In gevallen waarbij de veiligheid en gezondheid in gevaar waren zijn activiteiten stopgezet. In een ander geval zijn twee horecabedrijven gesloten, omdat de hygiëne in de keuken te wensen overliet. Sommige restaurants hebben, ondanks het verboden was, mensen binnen laten dineren. Ook casino's en supermarkten worden aangedaan. Overtreders zijn aangeschreven om hun zaken in orde te maken. Noredjo deelt mee dat van de ondernemingen die de regels blijven vertrappen, de vergunningen ingetrokken zullen worden.  

Overtreders van de avondklok worden overgebracht naar het Politie Opleidingscentrum (POC) op Zorg en Hoop. Het aantal loopt in de honderden. “POC kost ons ook geld,” merkt Ramadhin op. “Ik denk dat wij nu, daar zal Juspol het voortouw moeten nemen, de boetes serieus gaan uitdelen. Het is voor ons veel gemakkelijker. Het brengt ons ook wat geld binnen. Voor de personen die zich niet willen houden aan de regels…helaas zult u conform de boetelijst worden beboet. Ik denk ook niet dat men daar op 31 december wil blijven.” De boetes zullen ook effectiever zijn in de strijd tegen covid, merkt Ramadhin op.


René Gompers
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March