Europese landen sluiten deuren voor Britten
21 Dec 2020, 03:44
foto
De Gatwick Airport in London op zondag, toen landen reisverboden begonnen op te leggen. (Foto: PA Media)


Steeds meer Europese landen passen reisverboden met het Verenigd Koninkrijk (VK) toe, nadat het een meer besmettelijke en "uit de hand gelopen" coronavirusvariant had gemeld. Ierland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en België stoppen allemaal vluchten en reizen. De maatregelen variëren en zijn in eerste instantie doorgaans van korte duur.

Vanochtend wordt een EU-bijeenkomst gehouden om een ​​beter gecoördineerde reactie te bespreken.
De nieuwe variant heeft zich snel verspreid in Londen en Zuidoost-Engeland.

Premier Boris Johnson introduceerde zaterdag een nieuw niveau vier van beperkingen voor die gebieden, waardoor een geplande versoepeling van regels tijdens de kerstperiode voor miljoenen mensen is geschrapt.

Topgezondheidsfunctionarissen zeiden dat er geen bewijs was dat de nieuwe variant dodelijker was, of anders zou reageren op vaccins, maar het bleek tot 70% besmettelijker te zijn.

Binnen enkele uren na de aankondiging in het VK op zaterdag, zei Nederland dat het alle passagiersvluchten vanuit het VK zou verbieden van 06:00 uur op zondag tot 1 januari. In afwachting van "meer duidelijkheid" over de situatie in het VK, zei de Nederlandse regering dat het "risico dat de nieuwe virusstam in Nederland wordt geïntroduceerd, zo klein mogelijk moet worden gehouden". Intussen heeft het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend gemaakt dat de nieuwe variant van Covid-19 begin deze maand in het land is vastgesteld. De gezondheidsautoriteiten zijn bezig na te gaan hoe de infectie tot stand kwam en of er gerelateerde gevallen bekend zijn.

Nederland meldde zondag een dagelijkse toename van meer dan 13.000 gevallen - een nieuw record, ondanks de harde lockdown-maatregelen die op 14 december zijn ingegaan.

België schort vluchten en treinaankomsten uit het VK op zondag om middernacht op. Premier Alexander De Croo vertelde de Belgische televisiezender VRT dat het verbod voor minstens 24 uur van kracht zou zijn als "voorzorgsmaatregel", en voegde eraan toe "we zullen later zien of we aanvullende maatregelen nodig hebben".

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio zei op zijn Facebook-pagina dat de regering op het punt stond een maatregel te ondertekenen om vluchten vanuit het VK op te schorten. Het eerste geval van de Britse variant is ook ontdekt in Italië, meldde het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid zondag. De patiënt zit geïsoleerd in Rome.

In Ierland kondigde de regering aan dat vluchten die vanuit het VK aankomen gedurende ten minste 48 uur vanaf middernacht zouden worden verboden, en 'in het belang van de volksgezondheid zouden mensen in Groot-Brittannië, ongeacht hun nationaliteit, niet per vliegtuig of over zee naar Ierland moeten reizen." Overtochten voor vracht zouden doorgaan.

In Duitsland zei een bevel van het ministerie van Transport dat vliegtuigen uit het VK op zondag na middernacht niet zouden mogen landen, hoewel vracht een uitzondering zou zijn. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei dat de Britse variant nog niet was ontdekt in Duitsland.

Frankrijk heeft alle reisverbindingen, inclusief vrachtauto's, met het VK voor 48 uur vanaf middernacht opgeschort. Het zei dat de periode moet worden gebruikt om een ​​gecoördineerd Europees antwoord te bieden. Dagelijks rijden er duizenden vrachtwagens tussen de landen. Het Britse kabinet komt maandag bijeen om de impact op de handel te beoordelen.

Als reactie op het verbod van Frankrijk heeft Eurotunnel gezegd dat het de toegang tot zijn Folkestone-terminal vanaf zondagnacht zal opschorten voor verkeer naar Calais. Mensen die op maandag hebben geboekt, kunnen hun geld terugkrijgen. Er rijden nog steeds treinen van Calais naar Folkestone.

Oostenrijk plant ook een verbod op vluchten vanuit het VK, en de details worden uitgewerkt, meldden lokale media.

Bulgarije heeft vluchten van en naar het VK vanaf middernacht opgeschort, maar in tegenstelling tot de kortetermijnmaatregelen in veel andere landen, geldt het verbod tot 31 januari.

Turkije heeft tijdelijk alle vluchten vanuit het VK verboden.

De Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, zei zondag dat de nieuwe soort "uit de hand liep. We moeten het onder controle krijgen." Hij gaf toe dat dit "een ongelooflijk moeilijk einde is van een eerlijk gezegd verschrikkelijk jaar".
Advertenties