Fiji oorlogsgebied na doortocht superstorm Yasa
19 Dec 2020, 17:05
foto
De superstorm sloeg donderdag laat toe op het op één na grootste eiland van Fiji, Vanua Levu, en liet een spoor van vernietiging achter. (Foto: Fiji Government)


De verwoesting in Fiji na cycloon Yasa werd vergeleken met een oorlogsgebied. Verkenningsvluchten lieten zien dat hele dorpen zijn weggevaagd. De autoriteiten schatten de schade op honderden miljoenen dollars.

Er is een noodtoestand van 30 dagen uitgeroepen terwijl de hulpdiensten zich haastten om voedsel en kleding te verstrekken aan de zwaarst getroffen gebieden. De superstorm sloeg donderdag laat toe op het op éen na grootste eiland van Fiji, Vanua Levu, en liet een spoor van vernietiging achter.

Van de 24.000 mensen die op het hoogtepunt van de storm uit hun huizen zijn geëvacueerd, kunnen 16.113 nog steeds niet terugkeren.

Een verkenningsvlucht van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht vloog vandaag over het gebied om de omvang van de schade te beoordelen. Er zijn berichten over huizen, gewassen en hele middelen van bestaan ​​die zijn weggevaagd.

De storm beschadigde ook scholen en veroorzaakte grootschalige overstromingen en aardverschuivingen.

Immense schade Vanua Levu
Meer dan 93.000 mensen zijn getroffen en het aantal slachtoffers kan toenemen wanneer de communicatie naar zwaar getroffen gebieden wordt hersteld, zei het National Disaster Management Office in een verklaring. De communicatie met de oostelijke Lau-eilandengroep werd tijdens de storm verbroken en de omvang van de schade daar blijft onbekend.

Vasiti Soki, directeur van het National Disaster Management Office, zei dat hoewel het dagen zou duren om de volledige omvang van de schade in te schatten, "we waarschijnlijk naar honderden miljoenen dollars kijken". Ze zei dat de onmiddellijke focus lag op het herstellen van kritieke infrastructuur, het herstellen van de communicatie met zwaar getroffen gebieden en het handhaven van de openbare veiligheid.

De dood van een 45-jarige man en een drie maanden oude baby werd bevestigd nadat de storm op vrijdag was binnengedrongen. Soko zei dat sindsdien nog twee lichamen waren gevonden.

"Er waren dorpen die totaal zijn weggevaagd door de stormvloed en de enige kleren die de dorpelingen hebben zijn die op hun rug", zei Maciu Nokelvu, operationeel manager van het Rode Kruis van Fiji. "We voorzien tijdelijke onderkomens met dekzeilen en gereedschapskisten voor onderdak, en droge kleding. Het meest verwoeste gebied bevindt zich op het op één na grootste eiland Vanua Levu. We hebben echter geen informatie ontvangen van de Lau-eilandengroep aan de oostkant. "

In Bua, dat deel uitmaakt van het eiland Vanua Levu, toonde een afbeelding die op de website van FBC News werd gepubliceerd, ten minste twee gebouwen van een middelbare school die met de grond gelijkgemaakt waren.

In Nasarawaqa, ook in Vanua Levu, beschadigde de cycloon ook een moskee, waar ongeveer 50 mensen onderdak hadden gezocht.

Yasa verzwakte na het verlaten van Fiji en ging in eerste instantie richting Tonga. Het is sindsdien naar het zuiden gedraaid, weg van de eilanden, hoewel een waarschuwing voor zware regenval en plotselinge overstromingen van kracht blijven voor delen van Tonga.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April