Pg: Zes nieuwe rechters betekent versterking rechtspraak
19 Dec 2020, 05:24
foto
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday is blij met de versterking van het Hof van Justitie. Hij hoopt dat nu de decentralisatie kan worden gerealiseerd. (Foto: René Gompers)


Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday is ingenomen met de beëdiging van zes nieuwe rechters en dat een hofpresident in functie is. De verruiming van het hof betekent ook versterking van de rechtspraak, zowel civiele als strafsector. De doorloopsnelheid zal worden verbeterd, antwoordt de pg op vragen van Starnieuws. Hij hoopt het hof te kunnen enthousiasmeren om te gaan naar collegiale rechtspraak in eerste aanleg vooral in ernstige strafbare feiten, in een meervoudige kamer te laten behandelen. Een mogelijk voordeel is dat hoger beroep-zaken teruggebracht kunnen worden, omdat die een stijgende trend vertonen.

De pg merkt op dat het Openbaar Ministerie steeds heeft gepleit om de rechtspraak te decentraliseren in meer rechtsgebieden dan alleen Paramaribo en Nickerie. Door het staatshoofd is ook opgemerkt dat decentralisatie belangrijk is. De pg zegt dat hier allang om wordt gevraagd. Het gaat om gebieden waar zich ook veel straf- en civiele zaken voordoen. De rechtspraak en het Openbaar Ministerie moeten dichter bij de lokale bevolking worden gebracht.

Wat de pensionering van de pg betreft, zegt Baidjnath Panday dat hij tot de maand april nog in functie is. Voor het Openbaar Ministerie geldt 65 jaar als pensioengerechtigde leeftijd. De pg wilde niet ingaan op de vraag of hij eerst verlof zal opnemen, voordat hij met pensioen gaat.

In De Nationale Assemblee hadden Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP en Edward Belfort (ABOP) de vorige week opgemerkt dat de pg al met verlof zou zijn. Dat is echter niet het geval. De pg is nog gewoon aan het werk en heeft de beëdiging van de rechters bijgewoond, vrijdag.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April