Nieuwe dorpsverkiezingen voor Powakka
18 Dec 2020, 22:22
foto


De onlangs in het dorp Powakka gehouden verkiezingen zijn ongeldig verklaard door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), het orgaan van het Traditioneel Gezag der Inheemse Volken in Suriname, en haar regionale organisatie OSIP (Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica). VIDS, OSIP en het dorpsbestuur van Powakka zullen een nieuw proces voor bestuurswisseling in Powakka inzetten en begeleiden.

Daarnaast zal de bestaande, algemene procedure voor bestuurswisseling verder verfijnd en vastgelegd worden, in samenspraak met de Inheemse gemeenschappen. De besturen zijn van mening dat er procedurele fouten zijn gemaakt en bovendien geen van de kandidaten een meerderheid van kiesgerechtigde stemmen heeft behaald.

De OSIP had gevraagd de verkiezingen aan te houden. Er waren volgens de organisatie geen dwingende en spoedeisende redenen om de verkiezingen met spoed te houden. In een persbericht stelt de VIDS dat een groot deel van de kiesgerechtigden van Powakka, als gevolg van de onduidelijke situatie en gespannen sfeer, niet heeft deelgenomen aan de verkiezingen. Er waren onduidelijkheden over wie stemgerechtigd was en of alle deelnemers wel of niet gerechtigd waren om aan de verkiezingen deel te nemen. VIDS, OSIP en een vertegenwoordiging van de overheid waren afwezig tijdens deze verkiezingen, geeft de VIDS aan.

Volgens de VIDS heeft geen van de vier kandidaten een meerderheid van de kiesgerechtigde stemmen behaald. De ‘winnaar’ had nog geen kwart van het aantal stemgerechtigden achter zich, terwijl de andere kandidaten tezamen, bijna het dubbele daarvan hebben gekregen. De conclusie hieruit is, dat de zogeheten winnaar van de verkiezingen absoluut geen meerderheid van de uitgebrachte stemmen, laat staan van de gemeenschap, achter zich heeft. Dit is geen goede basis voor een nieuw dorpsbestuur, meent de VIDS.

De VIDS en OSIP hebben als richtlijn dat dorpen geen verkiezingen moeten houden bij bestuurswisseling. De traditionele wijze van aanwijzing dient gevolgd te worden, waarbij een geschikte kandidaat of hooguit twee kandidaten wordt/worden geïdentificeerd door een commissie van wijzen, op basis van een profielomschrijving en na huis-aan-huisconsultaties, gevolgd door een dorpsvergadering die zich over de kandidaat/kandidaten uitspreekt.

De organisaties benadrukken dat er met dit besluit geenszins afbreuk gedaan wordt aan het zelfbeschikkingsrecht van Inheemse volken. Dit is een recht dat een volk toekomt, niet een groep in een dorp, geven zij aan. Zij stellen dat de autonomie en de mening van de gemeenschap van Powakka worden gerespecteerd, en het daarom niet kan worden toegestaan dat dergelijke acties die niet stroken met de collectieve traditie en cultuur, worden gesanctioneerd.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April