President zet zaken recht met voormalige Tucajana Amazone
18 Dec 2020, 14:36
foto
President Chan Santokhi tijdens de ontmoeting met de vertegenwoordigers van de voormalige Tucajana Amazones. (Foto: CDS)


Vertegenwoordigers van de voormalige guerillagroep Tucajana Amazones hebben donderdag concrete afspraken gemaakt met president Chan Santokhi over ontwikkeling voor de inheemse gemeenschap in het binnenland. "Wij willen duurzame ontwikkeling en denken dan in termen van onder meer agrarische ontwikkeling, pluimvee en het creëren van afzetmarkten," zegt woordvoerder Mario Wijngaarde.

Hij wijst erop dat er verschillende gebieden in het achterland zijn met elk hun eigen uitdagingen, problemen en oplossingen. Wijngaarde zegt dat het grondenrechtenvraagstuk ook nog moet worden opgelost. President Santokhi zal in januari een vervolggesprek met de vertegenwoordigers voeren om zaken verder diepgaand te bespreken. De Tucajana Amazones bestaan na het Vredesakkoord van 1992 niet meer. Er is nu een stichting die zich inzet voor het bevorderen van duurzame ontwikkeling.

President Santokhi vond het nodig om met de vertegenwoordigers te praten omdat er "enkele berichten waren die als dreigementen gecategoriseerd kunnen worden." Intussen is duidelijk geworden dat het niet komt van de leden van de voormalige Tucajana Amazones. Het staatshoofd is blij dat als overheid kan worden samengewerkt met de stichting om ontwikkeling te brengen voor de doelgroep.

In januari zullen de vraagstukken met ter zake deskundigen en een projectmanagementteam van de Tucajana gedetailleerd worden besproken en zal inhoud worden gegeven aan de uitvoering, schrijft de Communicatie Dienst Suriname over de ontmoeting. "De plannen moeten worden gerealiseerd. Wij hebben een gezamenlijk doel en dat is ontwikkeling te brengen voor de inheemsen en dus ook voor Suriname," benadrukt het staatshoofd.
Advertenties