Brazilië: President Bolsonaro erkent overwinning Joe Biden
16 Dec 2020, 11:40
foto
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (m) kijkt toe tijdens een ceremonie van Aviator's Day op Brasilia Air Base in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft de verkozen Amerikaanse president Joe Biden dinsdag gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning op 3 november. Daarmee accepteerde Bolsonaro eindelijk het verlies van Donald Trump, een politiek idool met wie hij had geprobeerd nauwere bilaterale banden te smeden.

De overwinning van Biden en de onwil van Bolsonaro om het te erkennen, hebben de betrekkingen tussen de VS en Brazilië, die vorig jaar zo goed waren geworden dat er een vrijhandelsovereenkomst werd besproken, overschaduwd. Biden zal waarschijnlijk harder optreden tegen Brasilia op gebieden als het milieu, mensenrechten en handel, waardoor de extreemrechtse Bolsonaro nog meer geïsoleerd op het wereldtoneel achterblijft.

"Groeten aan president Joe Biden, met mijn beste wensen en de hoop dat de VS 'het land van de vrijen en het huis van de dapperen' zal blijven," zei Bolsonaro in een verklaring gepubliceerd door het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ik zal bereid zijn om met u samen te werken en door te gaan met het opbouwen van een alliantie tussen Brazilië en de VS, ter verdediging van de soevereiniteit, democratie en vrijheid over de hele wereld, evenals voor handelsintegratie."

Bolsonaro, een voormalige legerkapitein, was één van de laatste wereldleiders die de overwinning van Biden erkende. Hij deed dit pas nadat de overwinning maandag was bevestigd door het Amerikaanse kiescollege.

In navolging van Trump uitte Bolsonaro eerder zijn bezorgdheid over vermeende wijdverbreide Amerikaanse fraude in de stemming in november, zonder bewijs te vermelden. Trump is doorgegaan met het maken van ongegronde beweringen over fraude en weigerde toe te geven.

De overwinning van Biden laat Bolsonaro achter zonder een belangrijke diplomatieke bondgenoot en ondermijnt verder zijn benadering van de Covid-19-pandemie, waarvan hij, net als Trump, vaak de ernst ervan heeft gebagatelliseerd.

Nieuwe druk van de VS om de ontbossing in de Amazone te beteugelen en het aanmoedigen van wereldwijde actie tegen klimaatverandering, hebben al voor wrijving gezorgd met Bolsonaro, die tijdens een presidentieel debat voorafgaand aan de verkiezingen in die richting tegen de opmerkingen van Biden ging.

Sommige experts zeggen dat killere relaties met Washington Bolsonaro ironisch genoeg dichter bij China kunnen duwen. Bolsonaro, die al jarenlang sceptisch is tegen China, gaat wellicht meer vertrouwen op de tweede economie van de wereld - de grootste handelspartner van Brazilië - als milieu- en mensenrechtenkwesties de handelsagenda van de VS en Brazilië onder druk zetten.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April