Read: Niet grappen met nationale trots, Staatsolie
15 Dec 2020, 15:43
foto
Vakbondsleider Lloyd Read geeft ook aan deze regering mee dat er geen grappen gemaakt moeten worde n met Suriname's trots, Staatsolie. (Foto's: René Gompers)


Dat Staatsolie "nu is waar het is" is te danken aan sterk leiderschap, toegewijde werknemers en een brede toekomstvisie. Daarom moeten er geen grappen gemaakt worden met de nationale trots, die nu voor grotere uitdagingen staat. Dat was de rode lijn die op verschillende manieren is aangedikt bij de onthulling van Monument Jaknikker in het district Saramacca. De werknemers zijn meermalen opgekomen tegen politieke besluiten die een bedreiging vormden voor het bedrijf, memoreert vakbondsleider Lloyd Read. Rekha Bissumbhar, directeur van Staatsolie Saramacca zegt dat Staatsolie ondertussen meer is dan een oliebedrijf.

Tijdens de toespraken bij het onthullingsceremonie is vaker "sterke leider Eddy Jharap" geprezen voor zijn enorme inzet "om Staatsolie uit de grond te stampen." Er is voor het eerst olie ontdekt in 1965 in Calcutta. Op 13 december 1980 is Staatsolie opgericht. De eerste boring begon officieel op 25 november 1982. "Niet het oprichten van een bedrijf op papier maakt een bedrijf groot maar durf, doorzetting, vertrouwen en veerkracht," merkt Bissumbhar op. "Dat maakt dat je successen boekt. Met sterke leiders en sterke arbeiders, mensen die committed zijn."

De werknemersbond en het bedrijf zijn toegewijd aan elkaar, deelt Read mee. Dat is niet altijd zo geweest; de medewerkers en het bedrijf zijn door hele moeilijke perioden gegaan voordat de bond is opgericht. Om medezeggenschap en betere arbeidsvoorwaarden te krijgen, zijn er grote acties geweest zoals afsluiten van wegen tot het stopzetten van de productie. 'Maar we zijn door schade en schande wijs geworden," vat hij samen. "We hebben elkaar leren respecteren en dat heeft geleid tot wat Staatsolie vandaag geworden is." Hij en Bissumbhar stellen dat het de taak van Staatsolie is om ontwikkeling te brengen voor het land, een opdracht waar iedereen die bij Staatsolie werkt aan is toegewijd.


Staf en personeel hebben een paar keer moeten opkomen om het bedrijf te behouden. "De politiek, die wilde inbreken en uiteindelijk verkopen. Wij zijn het, staf en werknemers, die ons tegen die politieke invloeden van buiten hebben verzet. Wij vinden dat het bedrijf op een bedrijfskundige manier moet worden geleid. Voor de rest heb je de invloed van de Staat vanuit de raad," zegt Read vastberaden. Bissumbhar benadrukt dat de juiste mensen op de juiste plekken moeten zitten om het voortbestaan te garanderen. Daarom heeft het bedrijf een jong dynamisch management team voorbereid om de groei te begeleiden. Op hun schouders rust de zware taak om de toekomstvisie van Staatsolie waar te maken; clean energy maar ook meedoen aan de gigantische olie-industrie op zee.

Terwijl een deel van wereld stappen maakt om fossiele brandstoffen (waaronder aardolie) te vervangen met duurzame en schone manieren om energie te produceren, versterkt Staatsolie zijn positie deelt Bissumbhar mee. De 'nationale trots' is anno 2020 meer dan een bedrijf die olie wint, verwerkt en verkoopt. Staatsolie levert al jaren stroom via de Staatsolie Powerplant Compagnie  Suriname. Met het beheer over de Afobakadam zit het bedrijf nu ook in 'clean energy'. Staatsolie zit ondertussen ook in de goudindustrie. "Door dit divers portfolio zijn we in staat de risico’s als bedrijf veel beter te beheersen," vat Bissumbhar samen.

Read benadrukt dat er geen andere Staatsolie is. "Dat heb ik ook aan de president gezegd. Er is geen enkel ander bedrijf die zoveel economische ontwikkeling  kan brengen en een economische wiel kan zijn voor andere sectoren dan Staatsolie. Daarom mogen wij geen grappen maken met dit bedrijf. We gaan ervoor. We staan ook klaar voor deze regering om de beleidsdoelen uit te voeren." Staatsolie wil als volwaardig partner meedoen aan de olieindustrie op zee. Er valt miljarden aan valuta te verdienen. Rudolf Elias, CEO van Staatsolie, heeft ook op opgeroepen tot het overstijgen van partijpolitiek om een goed beleid uit te stippelen over hoe het land gaat inspelen op de nieuwe industrie en de gigantische verdiensten daaruit.

René Gompers
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April