VS: Joe Biden officieel verkozen tot president
15 Dec 2020, 13:58
foto
De president van de Verenigde Staten wordt niet rechtstreeks gekozen door kiezers, maar door wat bekend staat als het kiescollege.


Leden van het Amerikaanse kiescollege hebben de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen bevestigd. Het was één van de laatste stappen die nodig was om in functie te treden.

De Democraat won de strijd van november met 306 stemmen van het kiescollege tegen de 232 van de Republikeinse Donald Trump. Volgens het Amerikaanse systeem brachten kiezers hun stem uit voor "kiesmannen", die op hun beurt weken na de verkiezingen formeel op kandidaten stemmen.

Ondanks dit proces wordt niet verwacht dat president Trump het resultaat zal accepteren.
Normaal gesproken krijgen de kiesmannen niet zoveel aandacht, maar dit jaar stond de stemming per staat in de schijnwerpers vanwege de aanhoudende pogingen van Trump om de resultaten in twijfel te trekken en ongedaan te maken - met juridische uitdagingen die door rechtbanken in het hele land zijn afgewezen.

Californië dat geldt als een sterk Democraten bolwerk, met zijn 55 kiesmannen, was één van de laatste deelstaten die maandag stemde. Het resultaat bracht Biden over de drempel van 270 stemmen die nodig waren om het presidentschap te winnen.

In sommige deelstaten, waaronder Michigan en Georgia, was verhoogde veiligheid ingesteld, voorafgaand aan de stemming, die plaatsvond in hoofdsteden van de deelstaten en Washington DC. In Michigan - een sleutelstaat die Biden won - werden wetgevende kantoren in de hoofdstad Lansing gesloten vanwege "geloofwaardige" dreigingen met geweld.

De stemming in het hoofdgebouw verliep vreedzaam, hoewel een groep Republikeinen het gebouw probeerde binnen te komen om hun eigen stemming te houden. Ze werden terugverwezen.

"De mensen hebben gesproken. Het was een veilige, eerlijke en solide verkiezing", zei gouverneur Gretchen Whitmer, een democraat die eerder dit jaar het onderwerp was geweest van een ontvoering door de FBI. "Na vandaag zijn de resultaten definitief."

Wie zijn de kiesmannen?

Elke politieke partij met een kandidaat op de presidentiële stemming nomineert of stemt op haar eigen kiezerslijst in de maanden voorafgaand aan de verkiezingsdag. Als we eenmaal weten wie de populaire stem van een deelstaat heeft gewonnen, weten we welke partij de kiezers voor die staat zal benoemen.

De Amerikaanse grondwet stelt alleen dat kiesmannen geen lid kunnen zijn van het Congres of anderen die momenteel een federaal ambt bekleden. Dit jaar zijn de bekendste kiesmannen voormalig president Bill Clinton en presidentskandidaat Hillary Clinton uit 2016, gekozen voor de Democraten in New York.

Kiesmannen stemmen bijna altijd in overeenstemming met hun beloofde kandidaat, hoewel sommigen dat in 2016 niet deden en dit de deelstaten ertoe bracht hun wetten aan te passen om herhaling te voorkomen. Analisten zeggen dat er bijna geen kans is dat de overwinning van Biden ongedaan kan worden gemaakt.

Het aantal kiesmannen per deelstaat komt ongeveer overeen met de omvang van de bevolking.

Wat gebeurt er nu?

De resultaten van het stemproces zullen naar Washington DC worden gestuurd en formeel worden geteld in een gezamenlijke zitting van het Congres op 6 januari onder voorzitterschap van vicepresident Mike Pence. Dat maakt de weg vrij voor Joe Biden om op 20 januari beëdigd te worden als president.

Biden is van plan de natie maandagavond toe te spreken nadat de kiesmannen hebben gestemd, heeft zijn overgangsteam aangekondigd.

Er wordt van hem verwacht dat hij zegt dat de democratie "zegevierde" in de Verenigde Staten, en voegde eraan toe: "De vlam van de democratie brandde lang geleden in deze natie. En we weten nu dat niets - zelfs geen pandemie - of machtsmisbruik - die vlam kan doven."

Vorige maand zei president Trump dat hij in januari zijn ambt zou neerleggen als Biden door het kiescollege als verkiezingswinnaar zou worden bevestigd. Desalniettemin is hij doorgegaan met het maken van ongefundeerde beweringen van verkiezingsfraude en er zijn weinig tekenen dat hij zal toegeven.
Advertenties