Suriname en Frankrijk bespreken geboortes in buurland
14 Dec 2020, 00:57
foto
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (derde van links) opent het werkoverleg met Frankrijk, te St.Laurent. Rechts ambassadeur Antoine Joly. (Foto: Biza)


Een delegatie onder leiding van minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft afgelopen week overleg gevoerd met de Franse autoriteiten te St.Laurent. Er is gesproken over de vaststelling van de nationaliteit van kinderen geboren uit Surinaamse moeders in Frans-Guyana, en het opzetten van werkrelaties tussen de Franse en Surinaamse autoriteiten over de verificatie van de geboorteakten. Het probleem van de vaststelling van de nationaliteit van kinderen geboren uit Surinaamse moeders in Frans-Guyana en het opmaken van geboorteakten waarin de gegevens juist zijn vermeld, speelt al jaren. Het gaat om ongeveer 1500 kinderen die elk jaar in Frans-Guyana worden geboren uit vrouwen uit Suriname.

Het werkoverleg vond plaats op uitnodiging van de Franse ambassadeur Antoine Joly door tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis). De bespreking vond plaats in het gebouw van de Burgerlijke Stand van Saint Laurant en werd formeel geopend door de bewindsman, meldt Binnenlandse Zaken. Na de opening vertrok de minister voor een oriëntatiebezoek door St. Laurant.

Tijdens het werkoverleg werden verschillende concrete voorstellen besproken waaronder de mogelijkheid tot het ten dienste stellen van een ambtenaar van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) aan het Franse ziekenhuis. De Franse autoriteiten hebben al twee medewerkers van de Franse Burgerlijke Stand te werk gesteld voor het registreren van de juiste gegevens over de geboorte van de kinderen van Surinaamse moeders.

Voorts werd ook het voorstel besproken om te komen tot een intentieverklaring tussen Suriname en Frankrijk voor de uitwisseling van informatie voor verificatie doeleinden voor het opmaken van geboorteakten waarin de persoonsgegevens juist zijn vermeld. Deze voorstellen zullen door beide landen verder uitgewerkt worden.

De delegatie bestond naast de minister uit departementsdirecteur Nasier Eskak, de directeur van CBB Anastatia Kanapé-Pokie, Leo Brunswijk, een team van vier CBB-deskundigen, een functionaris van Bibis en een tolk. Het werkoverleg werd ook bijgewoond door de consul-generaal in Frans-Guyana, Genia Lank-Corinde en de consul Urtha Yzer.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April