Nimos-personeel in actie
08 Dec 2020, 12:04
foto
De medewerkers van Nimos zijn vandaag in actie gegaan. Zij willen een redelijke vergoeding hebben, nu de wisselkoers voor de US-dollar is aangepast. (Foto: Raoul Lith)


Het personeel bij het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) is dinsdag in actie gegaan. "De overeenkomsten hier zijn geïndexeerd en men wil de mensen niet uitbetalen volgens de afspraken," zegt Dino Souprayen, voorzitter van de bond. Hij geeft aan dat door de moeilijke situatie in het land, het personeel niet gelijk eist om conform de unificatiekoers van SRD 14.29 voor de US-dollar uitbetaald te worden.

De bondsvoorzitter merkt op dat de medewerkers momenteel betaald krijgen op basis van een koers minder dan SRD 5 voor een US-dollar. "Dit is vanaf 2016 het geval en nu kunnen ze van dit bedrag niet rondkomen". Souprayen zegt dat er al maanden gesprekken worden gevoerd met de directie. De mensen zijn het zat dat het maar niet wil lukken. "Vandaar dat we nu in actie zijn gegaan". Besloten is om geen werk te verrichten.

"Nimos is een milieuwaakhond. Bedrijven die offshoreboringen verrichten, moeten door ons worden gecertificeerd. En als Nimos stopt daarmee, begrijp je dat die bedrijven achterlopen, de boringen gaan niet door en dat betekent dat er zo geld verloren gaat", onderstreept de vakbondsleider.

Volgens Souprayen heeft de bond geprobeerd te kijken om samen een oplossing te vinden. "We hebben een voorstel gedaan aan de directie waarmee wij kunnen leven. Het voorstel was veel lager dan de unificatiekoers," zegt de vakbondsleider. Hij stelt dat de financiële en economische situatie in het land niet rooskleurig zijn en er hiermee rekening is gehouden. Echter is het voorstel door de directie van de tafel geveegd.

De vakbondsman zegt dat het niet moeilijk zou moeten zijn om te onderhandelen voor de groep die niet groter is dan negentien personen. Hij hoopt dat de autoriteiten gauw ingrijpen in de situatie.

Raoul Lith
Advertenties