Innov8trs winnaar 6e editie Hackomation
08 Dec 2020, 04:56
foto
Team Innov8trs heeft de Hakomation op zijn naam geschreven. Dit team heeft een mobiele app gebouwd die het toerisme en hotelwezen moet bevorderen. (Foto's: René Gompers)


De zesde editie van de Hackomation is door team Innov8trs gewonnen. De groep heeft ‘Tribe’ gebouwd, een mobiele app die het toerisme en hotelwezen moet helpen bevorderen. Op de tweede plaats staan de Mech Tech Students die een systeem hebben ontworpen waarbij het telen van groenten bijna helemaal automatisch gebeurt. Op nummer 3 staat team Green Legacy. Dit team heeft een systeem bedacht waarbij deurknoppen- en handles zichzelf kunnen reinigen van bacteriën.  

De Kosmos/IT-Core Hackomation, een competitie voor jonge technici waarbij ze applicaties of apparaten bouwen (die ook via een computer of mobiel te bedienen zijn), is zondag in het Lalla Rookhgebouw afgesloten. De thema's dit jaar waren Duurzaam Toerisme en Covid hulp. De nummer 1 is met SRD 10.000 naar huis, nummer twee met SRD 5.000 en nummer drie met SRD 2.500. Theo Boomsma van IT-Core is “moe maar supertevreden” met het verloop. Het is een moeilijke periode geweest. De competitie duurt normaal drie maanden, maar door de coronapandemie is het langer dan zes maanden geworden. 10 van de 13 teams hebben doorgezet tot het eind.

De Innov8trs bestaat uit drie jongedames. “Wij bieden met de app een service aan ressorteigenaars, hotels en bezoekers,” deelt Ivy Amatredjo mee. “Bezoekers worden met een virtuele map van de locatie op hun mobiel, begeleidt. Zij kunnen zien wat waar is, wanneer er bepaalde activiteiten zijn. Ze hoeven dan niet altijd meer om hulp te vragen. De eigenaren kunnen ook zien hoeveel mensen ze op bezoek hebben en wat hen het meest aanspreekt. Met Tribe kunnen vooral grotere groepen bezoekers, ook precies zien wie waar is. De kans op verdwalen of iemand uit het oog verliezen wordt verminderd.”  Met de app kan er ook geboekt en betaald worden. Een ‘status’ kan ook weergeven worden als men bijvoorbeeld “vrij” is of “busy.”

De Mech Tech Students hebben voor hydroponics (de techniek om groenten te planten in buizen met water in plaats van aarde), een systeem ontworpen waarbij het groeiproces van de planten automatisch in de gaten wordt gehouden. “Het zuurgehalte (PH) van het water is waar wij op gefocust hebben,” legt Argiel Ho uit. “Te zuur water is een veel voorkomend probleem bij hydroponics waarbij de groenten soms dood gaan. Ons systeem houdt de PH waarde in de gaten. Het water wordt automatisch ververst als het nodig is. De voeding is ook automatisch, maar alles kan ook op afstand via een mobiel of laptop worden gedaan. Men hoeft dan niet meer bang te zijn als men lang moet wegblijven van de planten.”  

Team Green Legacy heeft een reinigingssysteem voor deurknoppen in elkaar gezet. De doos wordt aan de deur bovenop de houvast geïnstalleerd. “In dit model hebben we de timer op een halfuur gesteld,” legt Adithya Chigharoe uit. “De mix van alcohol en water wordt om de zoveel tijd op de deurknop gespoten, zo worden de bacteriën gedood. Win je tijd mee, je hoeft dan niet meer te sanitizen wanneer je een ruimte ingaat. Denk maar aan bedrijven, ziekenhuizen, casino's, toiletten enzovoorts.” 

René Gompers
Advertenties