Basiscursus atletiek aan de wieg van nieuw talent
08 Dec 2020, 14:36
foto
De deelnemers aan de 7-daagse basiscursus atletiek. (Foto: CDS)


17 sportleiders van het onderdirectoraat Recreatie en Sport (R&S) en 3 community sporters uit het district Para, volgen onder leiding van de Cubaanse coach Oriol Hernandez, een 7-daagse basiscursus atletiek op het Willebrord Axwijk-sportcomplex. De cursus wordt op 19 december 2020 afgerond met een praktisch examen. De certificaten zullen op 22 december door minister van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) Gracia Emanuël uitgereikt worden aan de deelnemers.

Het gaat om een capaciteitsversterkingsproject van het onderdirectoraat Onderzoek Informatie en Kadervorming (OIK) van het ministerie van ROS. De cursus wordt in samenwerking met de Surinaamse Atletiek Bond (SAB) verzorgd. Waarnemend directeur Gordon Touw Ngie Tjouw van Sportzaken, zei bij de aanvang van de training, dat er gestart is in Paramaribo, maar dat de districten ook aan de beurt zullen komen. Het is de bedoeling dat er nieuw talent wordt ontdekt. "Op dit moment hebben we olympisch en jeugd olympisch goud op een onderdeel. Met deze cursus zullen wij van het ministerie en de stakeholders instaat zijn om nieuw talent te ontdekken en te vormen.”

De onderdirecteuren Carolina Vera Vera en Maikel Klein, respectievelijk van OIK en R&S, staken de cursisten een hart onder de riem. “Als sportleider van het ministerie van ROS hebben jullie de taak om de huidige en toekomstige atleten zoveel mogelijk effectief en efficiënt te begeleiden en te vormen. Na jullie zullen de overige 240 sportleiders ook opgeleid worden in 2021.”

Dennis Mac Donald, voorzitter van de SAB, zei dat hij zich geroepen voelt om samen te werken met het ministerie in het belang van de sportdecentralisatie. Hernandez is ook bestuurslid van de SAB; hij heeft jaren geleden al het beroep op de bond gedaan om opleidingen aan te bieden aan Surinamers die verder een bijdrage willen leveren aan de professionalisering van de atletieksport in het land, meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS). Hij vroeg het ministerie om ondersteuning. “We komen in met onze expertise en skills.”
Advertenties