Mondkapje op? Een blokje in de binnenstad...
03 Dec 2020, 12:08
foto


Een blokje lopen in de binnenstad toont dat burgers zich steeds minder houden aan de Covid-19-maatregelen. In de bus, waar overwegend scholieren in zitten, hangt er geen handsanitizer bij de deur. Een scholier zit netjes achter de chauffeur zonder mondkap op. De rest van de passagiers heeft braaf een mondkap op, van sommigen zit onder de neus.

Op alle hoeken waar de bus langs gaat, staan scholieren zonder mondkap te verpozen. Het is half een in de middag. In de Heiligenweg staan bij alle winkels mannen in groepjes van drie tot vier gezellig bier te drinken. Vrouwen en kinderen staan er ook, die zijn aan het snacken. De voorbijgangers, veelal scholieren, hebben geen mondkap op en lopen al kletsend in groepjes.

Het hoekje om, de Maagdenstraat. De schoenmaker is bezig met het repareren van een schoen. Om hem heen hangen twee mannen, er wordt lustig gepraat...zonder mondkap en sociale afstand. En het zijn mannen in de risico-leeftijd...

In de broodjes en snackwinkels wordt geen rekening meer gehouden met het aantal mensen dat de zaak tegelijk in mag. Opgepropt, sommigen met en anderen weer zonder mondkap, halen nog iets te eten. De Haïtiaanse straatverkopers zitten gezellig naast elkaar, mondkapjes getrokken tot onder de kin, te keuvelen.

Bij Kirpalani's staat een medewerker met handsanitizer en temperatuurmeter bij de ingang. Om haar heen staan op geen meter afstand een aantal mannen zonder mondkap, blijkbaar zoeken ze de verkoeling van de airco. Verder de Maagdenstraat in, is hetzelfde beeld te zien. Op elke hoek staan er schoolkinderen, de mondkapjes zijn verdwenen of worden in de hand gehouden. Bij de zuurgoedstand op de hoek van de Maagden- en Jodenbreestraat staan de scholieren bijna te dringen om wat zuurgoed te bemachtigen. Allen zonder mondkapje. Het mondkapje van de verkoopster hangt onder de kin, terwijl ze wat birambi's op azijn doet in het zakje waarin al olijven zijn.

Lucky Store, petje af voor de medewerker die er staat met handsanitizer en temperatuurmeter. Een mevrouw komt met een meisje van zo'n vijf jaar oud, vermoedelijk haar kleindochter, en wil de winkel binnen. De medewerker kijkt haar aan en zegt, 'voor we verder gaan, het kindje moet ook een mondkapje op hebben.' Mevrouw: "Oh dat wist ik niet. We zijn al in zoveel winkels geweest en daar hoefde het niet." Medewerker: "Hier is het verplicht in de winkel, zo kan ik u niet toelaten." En hij blijft bij zijn standpunt. Al mopperend loopt de mevrouw weg met het meisje.

In de grote winkelzaken gaat het stukken beter. In Kirpalani's wordt ook driftig continu gespoten met desinfectant en worden de trapleuningen en toonbanken voortdurend gereinigd. Alle winkels hebben een flesje sanitizer staan bij de ingang en staan op het dragen van een mondkap. Maar op straat is het een ander verhaal. Het verontrustende is dat je vooral mensen die als risico-groepen worden aangemerkt, zonder mondkap op, ziet. Een deel heeft het mondkapje onder de neus geschoven, om beter te ademen. En ja het tijdstip van half twee in de zon, doet zich natuurlijk ook gelden met mondkap op.

Voor de Hakrinbank zitten er ook Haïtiaanse straatverkopers, dicht op elkaar, ...zonder mondkap. Voor de VCB-bank hangen de goudopkopers en de geldwisselaars. Zonder mondkap. De politie zit lekker gekoeld in het containerkantoortje. Voor de markt zijn nog meer geldwisselaars te zien. Bij het zien van een politieagent die samen 'patrouilleert' met een militair, glippen ze even de dichtstbijzijnde winkel binnen. Dertig seconden later, na het passeren van de politie, staan ze alweer op straat. Met bundels SRD's, zonder mondkap en bijna op elkaars tenen.

Hetzelfde beeld blijft, ook bij het passeren van de Vreedzaam-markt. De mannen staan voor de winkels te roken, scholieren hangen op elke hoek om de reis naar huis zo lang mogelijk uit te stellen. Bij de platte brug staat een parlementariër, zijn colbert heeft hij uitgetrokken. Maar zijn lange mouw hemd speelt hem parten in de felle zon. Terwijl de andere wachtenden water drinken, kan hij zich een groot blik Parbo veroorloven. Gretig drinkt hij, terwijl hij wacht om de oversteek te doen. De passagiers trekken hun mondkap nog snel op zijn plaats voordat ze instappen in de boot voor de oversteek naar Meerzorg.

En op de terugweg, hangt een lege fles in de bus waar ooit handsanitizer in zat. In de bus heeft eenieder zijn mondkap op, zij het dat sommigen het onder de neus hebben. De chauffeur stapt in, zijn mondkap hangt onder de kin. Geen moment heeft hij het correct aangehad.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April