Levens blij met audioboek Wij Slaven van Suriname
02 Dec 2020, 07:31
foto


Kevin Headley en Jinaraja Menke van stichting Skrifi hebben dinsdag de audioversie van het boek Wij Slaven Van Suriname van Anton de Kom gepresenteerd aan minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het boek dat gratis is te beluisteren, werd vorige week gelanceerd. Het project is uitgevoerd met toestemming van de Anton de Kom Stichting en uitgeverij Atlas Contact.

Het boek is in verschillende delen opgesplitst en voorgelezen door Jinaraja Menke, Steven van Frederikslust, Ferranto Dongor, Marciano Zalman, Marcell Kaersenhout, Afni Gummels-Ronosetiko, Sam Blankendal, Gloria Lie Kwie Sjoe, Carl Breeveld, Pearl Brunings en Cher Spalburg.

Minister Levens is blij dat de organisatie een audioversie van het boek van Anton de  Kom heeft geproduceerd. Zelf heeft zij het boek drie keren gelezen. Zij vindt het audioboek mooi een goede manier om informatie op een andere manier te brengen aan de samenleving en vooral de jeugd. “Ik wil niet alles meer op school doen,” gaf de minister aan. “Ik wil stimuleren dat kinderen ook op zoek gaan naar de informatie. Audioboeken en filmpjes zijn ook een manier om kinderen op afstand lessen te verzorgen. Het kan op televisie en de radio worden uitgezonden.” Met de bewindsvrouw zijn er afspraken gemaakt om verder te kijken hoe de organisatie informatie over onder meer de geschiedenis van Suriname op een aantrekkelijke manier kan presenteren vooral aan de schoolgaande jeugd.

“Verschillende mensen die ik vroeg hadden het boek niet eens gelezen,” zegt Headley. “Ik weet dat we in Suriname niet echt een leescultuur hebben. En aangezien ik met Jinaraja Menke werk aan het project Arki Wan Tori, waarin wij kinderboeken voorlezen, opnemen en gratis beschikbaar stellen, vroeg ik aan haar of wij het dat ook konden doen met het boek van De Kom. Zo is het balletje gaan rollen".

Er is ook een korte film gekoppeld aan het audioboek waarin Headley, Rita Tjien Fooh, Imran Taus, Tessa Leuwsha en Iwan Wijngaarde vertellen over wie De Kom was, waarom het boek zo belangrijk is voor Suriname en het anno 2020 nog relevant is. Volgens Headley was het produceren van het audioboek niet moeilijk, maar nam vooral wat tijd in beslag. “Aangezien we de COVID-19 maatregelen goed moesten opvolgen, hebben we steeds met één persoon per dag gewerkt. We zijn bijkans anderhalve week bezig geweest met opnames,” zegt Headley.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April