Minister Blok bezoekt St.Vincentius Ziekenhuis
25 Nov 2020, 14:09
foto
Bezoek minister Stef Blok aan St. Vincentius Ziekenhuis op 25 november 2020. V.l.n.r. Manodj Hindori, Stef Blok, Henk van der Zwan en Humphrey Schurman.


De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, heeft op Onafhankelijkheidsdag een bezoek gebracht aan het St. Vincentius Ziekenhuis. Hij was vooral geïnteresseerd in de zorg die het ziekenhuis heeft verleend aan Covid-19 patiënten en hoe de Covid-19 steun vanuit Nederland is benut.

De bewindsman werd begeleid door aankomend ambassadeur van Nederland in Suriname, Henk van der Zwan, en andere hoogwaardigheidsbekleders uit Nederland en de Nederlandse ambassade.
Algemeen directeur Manodj Hindori leidde de delegatie rond in het ziekenhuis. Hij vertelde over de band die het St. Vincentius Ziekenhuis vanaf de oprichting heeft met Nederland. Het ziekenhuis is namelijk in 1916 opgericht door de Zusters van Liefde uit Tilburg. Hindori is dankbaar voor de Covid-steun die Nederland heeft verleend aan zijn ziekenhuis. Nederland heeft in juli mobiele beademingsapparaten geschonken aan de Intensive Care Unit. Anesthesioloog Jimmy Kromosoeto gaf in zijn uitleg aan minister Blok mee dat met de geschonken beademingsapparatuur veel Covid-19 patiënten op de intensive care in leven konden worden gehouden.

De voorzitter van de medische staf Mark Baptista ging in op de behoefte aan medische specialisten en overig zorgpersoneel in het ziekenhuis. Vrijwel alle specialisten in Suriname zijn in Nederland opgeleid. Baptista pleitte voor een ruimere toegang van Surinaamse artsen die moeten specialiseren in Nederlandse ziekenhuizen.

Humphrey Schurman, voorzitter van de Raad van Toezicht, onderstreepte het belang van een goede samenwerking met Nederlandse ziekenhuizen. Op deze manier wordt de kennis en kunde uit Nederland ook toegankelijk voor het St. Vincentius Ziekenhuis. Schurman haalde ook aan dat het ziekenhuis openstaat voor Nederlandse ondersteuning op het gebied van medische apparatuur en andere medische benodigdheden Hij verwelkomde ook de nieuwe initiatieven vanuit de Surinaamse diaspora in Nederland, zoals de geplande niertransplantaties.

Blok complimenteerde alle zorgverleners van het St. Vincentius Ziekenhuis en in het hele land met de coronazorg die is verleend. Hij was blij dat Nederland hieraan een steentje heeft kunnen bijdragen. Ook was hij onder de indruk dat Suriname met strakke maatregelen de coronapandemie onder controle heeft kunnen krijgen. Nederland heeft momenteel te maken met een tweede coronagolf, en moet alle zeilen bijzetten om de pandemie beheersbaar te houden. Minister Blok toonde zich een voorstander dat de banden tussen Nederlandse en Surinaamse ziekenhuizen worden aangehaald en dat op het gebied van de zorg verdere gezamenlijke initiatieven tussen beide landen worden ontplooid.
Advertenties