Chili: President zoekt hulp om pensioenwet af te wenden
23 Nov 2020, 16:56
foto
De Chileense president, Sebastian Pinera, zoekt steun bij de hoogste rechtbank in het land. (Foto: Reuters)


De Chileense president, Sebastian Piñera, zei zondag dat zijn regering een beroep zou doen op het constitutionele hof van het land om een maatregel van de ​​oppositie te stoppen die burgers in staat moet stellen een tweede tranche van hun particuliere pensioenen op te nemen. Piñera zei dat de wetgeving ongrondwettig was, omdat het een kostenpost voor de openbare portemonnee inhield die alleen door de uitvoerende macht kan worden bepaald. Het vormt ook een 'ernstig risico' voor de toekomstige pensioenen van Chilenen. Daarnaast biedt het ook een andere belastingvrije meevaller aan individuen met een hoger inkomen die het niet nodig hadden.

"Alle autoriteiten, en vooral de president van de republiek, moeten gevoelig zijn voor de behoeften van de burgers en ook verantwoordelijk zijn voor de beslissingen die ze nemen en hun toekomstige gevolgen", zei het kabinet van de president in een verklaring.

De aanhangers van het wetsvoorstel zeggen dat het Chilenen zou helpen die worstelen met de economische gevolgen van het coronavirus. Ze hebben de regering bekritiseerd vanwege een inadequaat antwoord.

De stap om de hoogste rechtbank van het land erbij te betrekken is riskant voor de centrumrechtse regering van Piñera, die al onder vuur ligt vanwege haar agressieve aanpak van sociale protesten over ongelijkheid die vorig jaar uitbraken. De regering had het ook moeilijk om de kiezers te overtuigen van haar voornemen om de problemen op te lossen die de protesten opriepen.

Piñera zou kunnen weigeren het wetsvoorstel te ondertekenen zodat het tot wet wordt verheven als het Congres het goedkeurt. De president riskeert daarmee echter de publieke woede op te wekken.

Volgens opiniepeilers Cadem heeft Piñera nu een goedkeuringsscore van ​​16%. Pamela Jiles, een linkse wetgever die een verarmde buitenwijk van Santiago vertegenwoordigt en die de tweede intrekkingswet introduceerde, wordt nu aangeprezen als mogelijke kandidaat bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar met een goedkeuringsscore van 65% - de hoogste van alle Chileense politici.

"De regering heeft de unieke capaciteit om het hele land te verenigen, maar is ertegen", schreef Jorge Sharp, burgemeester van de havenstad Valparaiso en lid van de brede linkse coalitie van het Broad Front, zondagavond op Twitter.

Het eerste wetsvoorstel waarbij Chilenen 10% van hun pensioenen mochten aanboren, ging in juli door het Congres met steun van alle partijen, ondanks felle tegenstand van de regering. Het laatste wetsvoorstel heeft al groen licht gekregen van een grote meerderheid in het lagerhuis van het land, nadat de regeringsleiders van de regerende coalitie Chili Vamos opnieuw instructies negeerden om zich ertegen te verzetten. Senatoren zullen deze week al erover stemmen.

Samen met het besluit van het Constitutionele Hof heeft de regering van Piñera een eigen wetsvoorstel ingediend waardoor een beperkt aantal mensen een tweede deel van hun pensioen kan intrekken. Het kabinet van de president wees in zijn verklaring op een reeks maatregelen die het heeft aangekondigd om werkloosheid en honger als gevolg van de coronavirus-pandemie te bestrijden.

Het probeert ook het systeem van pensioenfondsbeheerders te hervormen, een hoeksteen van het veel geïmiteerde vrijemarktmodel van het land, dat zwaar bekritiseerd is vanwege de lage uitbetalingen.
Advertenties