Recensie: Spicy Chef Soenil Bahadoer
22 Nov 2020, 10:34
foto


Op weg naar 45 jaar Srefidensi ben ik trots op het eerste internationaal uitgegeven kookboek over de Surinaamse keuken, van niemand minder dan de 2-sterrenchef Soenil Bahadoer uit het Brabantse Nuenen in Nederland. Spicy Chef Soenil, verhalen en recepten uit de keuken van de Lindehof, is de titel van het fraai vormgegeven en kleurrijk boek met foto’s die een beeld geven van zijn culinaire creaties met Surinaamse twist en met foto’s van onder meer zijn geboorteland Suriname.

Soenils verhaal is opgetekend door Hassnae Bouazza, een oud-collega bij de NOS Radio. Deze freelance journaliste is zo vaak wezen eten bij Soenil – restaurant de Lindehof is van hem – dat zij hem in 2017 voorstelde een kookboek uit te geven. Het kostte Hassnae enige moeite een geïnteresseerde uitgever te vinden, ondanks de 2-sterren reputatie van de chef. Toen zij die gevonden had, kwam daarna het nieuws dat Soenil Bahadoer op 2 december van het vorige jaar ook nog was uitverkozen tot chef van het jaar 2020.

Srefidensi-achtergrond
Soenil komt uit een landbouwersgezin in het district Saramacca – drie broers en twee zussen – liep dagelijks een lange afstand naar school, moest zijn vader op het land helpen met groenten verbouwen en vooral zijn moeder in de keuken. Dit laatste heeft zijn leven getekend. Aan de vooravond van de Surinaamse onafhankelijkheid verkocht zijn vader alles voor een betere toekomst voor zijn kinderen. Soenil zegt niet waar hij woonde, maar in zijn verhaal beschrijft hij het eerste weerzien met Suriname waarbij hij zijn lagere school te Uitkijk bezoekt.

Soenil was 8 jaar toen het gezin introk bij familie in Rotterdam, kreeg kleding van de overheid en verhuisde 2 jaar later naar Nuenen in Brabant waar zijn vader een baan vond. Daar deed Soenil zijn inburgering in de Nederlandse samenleving.

Hoe hij als kok in het Nederlandse restaurantwezen terecht is gekomen, mis ik in zijn levensverhaal. Wel dat hij in 1995 – hij werkte in België voor een sterrenchef – door de eigenaar van De Lindehof in Nuenen werd gevraagd als chef. Terug ‘thuis’ werd Soenil na een half jaar mede-eigenaar en na zijn eerste ster in 2005 nam hij het restaurant volledig over. In 2014 kreeg hij zijn tweede Michelinster en groeide zijn internationale bekendheid. De Chef: “Ik heb verjaardagen en familiefeesten moeten missen, mijn gezin weinig gezien. Ik heb offers moeten brengen en veel moeten opgeven voor waar ik nu ben. Als ik er lang bij stilsta, steekt het soms. Maar als ik dan na een lange dag en avond in de Lindehof wegga en de sleutel in het slot draai, heb ik een enorm gevoel van voldoening dat de Lindehof van mij is. Niemand is mijn baas, ik doe wat ik wil.

Koken is revolutie

Met zijn eerste ster kwam Soenil als eerste Nederlander van Surinaamse afkomst in de Nederlandse culinaire top. Daarna is hij zijn creativiteit gaan ontwikkelen met zijn Surinaamse en vooral zijn Hindostaanse ‘smaken van vroeger, thuis met moeder’ en is hij zijn culinaire roots ook in India gaan zoeken. Deze gedurfde ingeslagen weg was zo succesvol dat hij een tweede Michelinster kreeg. Suriname zit in zijn DNA met Telo-bakkeljauw, broodje Morjon sardien, masala doks, zelfs bloedworst maakt hij klaar en kwie kwie, die na bereiding wel ontdaan wordt van kop en schubben om vervolgens nog even te sudderen in de sjeu. Zónde, zou iedereen zeggen, maar hier komt zijn revolutie in de keuken om de hoek kijken. Soenil bereidt Europese kreeft met pomtayer en oker, hij serveert gele dahl met kippenhartjes en spinazie en voor zijn bara met kaviaar komen zakenlieden uit de hele wereld naar De Lindehof. Hij behoort inmiddels tot de top 50 van sterrenchefs in de wereld.

Spicy Chef Soenil
is daarom ook in een Engelstalige editie uitgegeven. Nauwelijks een maand na de lancering in augustus verscheen al de tweede druk. Dat het geen gewoon boek is, blijkt uit de verkoopprijs van €50. Het is in elk geval zeer representatief als cadeau aan buitenlandse gasten, zakenlieden, staatshoofden enz. Vanwege afmeting en gewicht is Spicy Chef niet een boek dat je liggend in bed kunt lezen. Het is wel een sieraad voor de salontafel dat je op schoot moet lezen of achter het bureau. Spicy Chef is ook het succesverhaal van een gezin dat Suriname verliet voor de onafhankelijkheid. De internationaal vermaarde Soenil Bahadoer geeft Suriname iets terug met dit prachtig boek.

roy.khemradj@gmail.com

Spicy Chef, Verhalen en recepten uit de keuken van De Lindehof (Soenil Bahadoer & Hassnae Bouazza) is uitgebracht door Nijgh Cuisine (Nijgh & Van Ditmar) en kost €49,99.

Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April