Pas benoemde rvc SAIL schorst directeur Lank voor een maand
29 Oct 2020, 03:08
foto
Paul Lank geschorst voor een maand als directeur van SAIL NV.


Paul Lank, directeur van SAIL NV is voor een maand geschorst door de nieuwe raad van commissarissen (rvc) onder leiding van Navien Ramchand. Hij is gisteren met onmiddellijke ingang ontlast van zijn arbeidsverplichtingen behorende bij de functie van directeur. Hij mag geen rechtshandelingen plegen en mag het bedrijfsterrein niet betreden. Alle bedrijfseigendommen moet hij ook achterlaten. 

"Ik had verwacht dat de nieuwe regering niet met mij verder zou willen gaan, omdat ik een vooraanstaande NDP'er ben, maar ik had niet verwacht dat men op deze manier zou handelen. Er worden in de brief zaken aangehaald die zeer onterecht zijn", zegt Lank om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Op de punten die in het schrijven van de rvc aangehaald worden, zal hij uit goed fatsoen schriftelijk reageren. De rvc is per 20 oktober benoemd. De overige leden zijn: Parveen Amritpersad, Joycelien Felisi-Vrede, Orvine Brunswijk, Roependra Mahabir, Ronald Pinas en Shailesh Ramsing. 

Lank wordt onder andere verweten dat hij de structuur van Public Private Partnership (PPP) negeert. Er zijn volgens de rvc talloze werknemers in dienst genomen, terwijl er geen productieve arbeidsplaatsen beschikbaar waren. De in ongenade gevallen directeur merkt op dat SAIL voor honderd procent een staatsbedrijf is. Er is geen sprake van een PPP. De rvc stelt dat positieve bedrijfsresultaten zijn uitgebleven. Het bestaansrecht van het bedrijf is ernstig in gevaar. Investeringen die gepleegd zijn, hebben niet het beoogde resultaat gehad. 

De directeur zegt dat de sluiting van dochteronderneming Seafood Industries Suriname (SIS) na een audit van de Europese Unie zwaar gedrukt heeft op de resultaten. SIS voldeed niet aan de kwaliteitsvoorschriften. Ook de vangst van de seabop-garnalen was teruggevallen. Door de gedwongen sluiting van de SIS is er een investering van US$ 2.2 miljoen noodzakelijk geweest. De kwaliteitsvoorschriften moesten weer in orde worden gebracht, zodat weer naar de Europese Unie kon worden geëxporteerd. 

Door de sterk fluctuerende seabob-vangsten en de sluiting van het bedrijf ontstonden er bij SIS exploitatie verliezen die ten laste van de verlies en winst rekening van SAIL werden afgeboekt. Dit is volgens Lank de hoofdoorzaak geweest van de geleden exploitatieverliezen bij SAIL. Echter is er ondanks de situatie nooit subsidie gevraagd aan de overheid om de uitgaven te dekken. De stand van zaken heeft de directie op 24 juli schriftelijk doorgegeven aan minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij. 
Advertenties