Colombia overschrijdt 1 miljoen Covid-19-gevallen
25 Oct 2020, 14:52
foto
Een vrouw wordt getest op Covid-19 tijdens een willekeurige test in een metrostation, te midden van de coronaviruspandemie, in Medellin, Colombia. (Foto: AFP)


Colombia heeft een miljoen bevestigde gevallen van coronavirus overschreden. Het is het tweede land in Latijns-Amerika dat dat aantal in minder dan een week meldt. De afgelopen 24 uur waren er 8.769 nieuwe besmettingen, waarmee het totaal op 1.007.711 komt sinds het eerste geval op 6 maart werd ontdekt, zei het ministerie van Volksgezondheid zaterdag. Het aantal doden is gestegen tot 30.000 nadat de autoriteiten in de afgelopen 10 dagen 198 doden hebben toegevoegd.

Argentinië noteerde een miljoen bevestigde gevallen. Peru en Mexico zullen naar verwachting de komende weken de grimmige grens bereiken. Brazilië staat wereldwijd op de derde plaats wat betreft het aantal virusgevallen en heeft in juni een miljoen besmettingen doorstaan.

Met 50 miljoen inwoners is Colombia het achtste land met meer dan een miljoen besmettingen. Naast Argentinië en Brazilië zijn de andere de Verenigde Staten, India, Rusland, Frankrijk en Spanje, volgens gegevens van de Johns Hopkins University.

Tijdens een evenement in Chinchina, Caldas, benadrukte president Ivan Duque dat Colombia een relatief laag sterftecijfer kent onder Latijns-Amerikaanse landen per hoofd van de bevolking. "We hebben het veel beter gedaan dan andere landen. Maar ik zeg dit niet om trots te zijn, ik zeg het omdat we onszelf beter moeten beschermen", zei hij.

De president zei dat hij middelen heeft toegewezen van "bijna 11 procent van het BBP" - ongeveer 31 miljard dollar - om de crisis het hoofd te bieden.

Colombia ging op 25 maart in een nationale lockdown, waarna de beperkingen werden versoepeld om de instortende economie te ondersteunen. De werkloosheid in steden steeg in augustus naar een recordhoogte van 19,6 procent. Sinds 1 september vertrouwt het land op individuele verantwoordelijkheid en het wijdverbreide gebruik van maskers op openbare plaatsen.

De beperkingsmaatregelen van zes maanden hielpen de besmetting te vertragen en gaf ambtenaren de tijd om het aantal IC-bedden uit te breiden. Terwijl het aantal gevallen dramatisch steeg in Bogota, waardoor de ziekenhuiscapaciteit werd vergroot, is de stad erin geslaagd om het soort nare scènes te vermijden die elders in de regio te zien zijn van patiënten die buiten ziekenhuizen staan ​​opgesteld en moeite hebben om een ​​bed te vinden.

Over het algemeen is Latijns-Amerika enkele van de hoogste infecties blijven registreren, waarbij elke dag meer dan 100.000 bevestigde infecties worden vastgesteld, hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat Europa nog grotere aantallen ziet nu een tweede golf van het virus toeslaat.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April