Ramadhin op Polio dag: Genoeg vaccins, bereikbaarheid probleem
24 Oct 2020, 08:55
foto
Langs de grens van Afghanistan en Pakistan dienen gezondheidswerkers elke maand gratis polio-vaccins toe aan tienduizenden kinderen, ongeacht hun nationaliteit. (Foto: Unicef)


Wereldwijd wordt vandaag World Polio Day herdacht. In Suriname is er sinds 1980 geen poliobesmetting meer geweest. Preventieve vaccinatie en goede hygiëne kan besmetting met het poliovirus en de terugkeer ervan voorkomen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat Suriname op de goede weg zit met een vaccinatiedekkingsgraad van 93%. De norm is 95%.

"Het is niet omdat er onvoldoende vaccins beschikbaar zijn, maar de bereikbaarheid is een uitdaging. Niet iedereen wordt bereikt om het vaccin toe te dienen," zegt de bewindsman aan Starnieuws. Pasgeborenen zijn feitelijk vatbaar, stelt hij. "Het beleid zal er dan ook op zijn gericht om de bereikbaarheid van het polio vaccin te stimuleren." Het thema voor dit jaar is 'A win against polio is a win for global health'. Ramadhin zegt dat deze dag er één is om te bezinnen "hoe we de aanpak van polio nog verder kunnen aanscherpen en deze kunnen voorkomen door te vaccineren." Hij voegt eraan toe dat het belangrijkste is om de ziekte te elimineren.

Rotary International
Al sinds 1988 is Rotary International de grote motor in de strijd 'End Polio Now' om de ziekte uit de wereld te krijgen. Bij de lancering van het Global Polio Eradication Initiative (End Polio Now) in 1988, waren er jaarlijks 350.00 gevallen van polio in 125 landen. Sindsdien is de ziekte afgenomen met 99,9%. Alleen in Afghanistan en Pakistan komt er nog steeds polio voor. Ondanks het virus bijna is uitgeroeid, gaan Rotary International en haar partners door met de strijd. "Het blijf nodig om elke mogelijke uitbraak van deze ziekte in de kiem te smoren en kinderen preventief te vaccineren," zegt Rotary Club Paramaribo. "De dreiging blijft en de ziekte kan bij een lage vaccinatiedekkingsgraad en slechte hygiëne, weer toeslaan."

Door de inspanningen van Rotary International en haar partners lopen bijna 19 miljoen mensen die anders verlamd zouden zijn geraakt en leven er meer dan 1,5 miljoen mensen die zonder die inspanningen zouden zijn gestorven. De infrastructuur die Rotary heeft helpen bouwen om polio te beëindigen, wordt ook gebruikt om andere ziekten te behandelen en te voorkomen, ook Covid-19.

Polio, of poliomyelitis, is een verlammende en potentieel dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door het poliovirus dat de hersenen en het ruggenmerg binnendringt en verlamming veroorzaakt. Het virus verspreidt zich van persoon tot persoon en treft alleen mensen; kinderen zijn bijzonder vatbaar. Omdat polio niet te genezen is, is vaccinatie de enige manier om kinderen te beschermen en te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt.

Advertenties