Mexico en VS bereiken water-deal dag vóór verstrijken deadline
23 Oct 2020, 12:30
foto
Mexico stond onder druk om zijn verplichtingen uit het verdrag van 1944 na te komen en water van zijn kant van de Rio Grande te sturen naar de VS. (Getty Images)


Mexico heeft een deal bereikt om de Verenigde Staten van water te voorzien onder een zeven decennium oud verdrag. Dat zegt president Andres Manuel Lopez Obrador van Mexico. Met het accoord komt een einde aan een escalerende patstelling vóór een deadline van zaterdag.

AMLO, zoals de Mexicaanse leider bekend is, maakte de overeenkomst donderdag bekend op zijn ochtendnieuwsconferentie. Volgens de deal zullen de VS helpen bij waterleveringen aan de noordelijke Mexicaanse deelstaat Chihuahua - net over de grens met Texas -wanneer dat nodig is in noodsituaties, zei Roberto Velasco, de directeur-generaal voor Noord-Amerika bij het ministerie van Buitenlandse Betrekkingen, op de conferentie.

De deal maakt ook het waterleveringsschema voor Mexico flexibeler, zegt Blanca Jimenez, directeur van de nationale watercommissie van Mexico. Het land zal water dat bestemd is voor de VS uit meer en verschillende bronnen halen, waardoor de druk op plaatsen zoals Chihuahua, waar boeren uit protest een dam hebben gesloten, wordt verminderd, zei ze.

Mexico stond onder druk om zijn verplichtingen uit het verdrag van 1944 na te komen en water van zijn kant van de Rio Grande naar de VS te sturen. Politici uit Texas hadden gedreigd actie te ondernemen. De spanningen aan de grens omvatten protesten aan Mexicaanse zijde door boeren die lijden onder droogte en de sluiting van een spoorlijn tussen de VS en Mexico.

AMLO heeft geprobeerd een positieve relatie te onderhouden met de regering van president Donald Trump, aangezien Mexico wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis in bijna een eeuw en de VS presidentsverkiezingen houden. De inspanningen omvatten een reis naar Washington in juli om een ​​nieuwe vrijhandelsovereenkomst te vieren en te voorkomen dat Trump van Mexico een bokszak maakt op het campagnespoor, zoals hij deed tijdens zijn eerste campagne in 2016.

In het sudderende waterconflict had de gouverneur van Texas, Greg Abbott, een Republikein, er bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op aangedrongen om de waterovereenkomst te helpen handhaven. Staatsvertegenwoordiger Lyle Larson had voorgesteld de Colorado-rivier af te sluiten wanneer deze vanuit Arizona Mexico binnenkomt. Toegang tot de rivier maakt deel uit van het verdrag. De kwestie lag in Mexico gevoelig, omdat een groot deel van de aanvoer van het land afkomstig is uit Chihuahua, waar droogte de capaciteit om boerderijen te irrigeren heeft aangetast.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April