Wang: Verschuiving in bijdrage Chinezen in Suriname
21 Oct 2020, 00:54
foto
V.l.n.r.: assembleelid Rui Wang, SCUA-voorzitter He Zhenxiong, Chinese ambassadeur Liu Quan, Minister Saskia Walden van Economische Zaken en Cultuur-directeur Roseline Daan tijdens de herdenking van 167 jaar Chinese Vestiging. Foto SCTV


Assembleelid Rui Wang (VHP) ziet een verschuiving in de rol en bijdrage van de Chinese gemeenschap in Suriname. Een verandering in positieve zin. Chinezen waren vroeger niet zo zeer betrokken “in het doen en laten van de Surinaamse samenleving”. Door de jaren heen ondergingen zij het integratie- en ontwikkelingsproces en zijn zij nu zichtbaar op verschillende gebieden, zegt Wang in gesprek met Starnieuws. 

“Als wij vandaag kijken naar de Surinaamse samenleving is deze incompleet zonder onze Chinese broeders en zusters. Niet alleen leveren ze een bijzondere bijdrage op het gebied van de economie van het land maar ook in het dagelijks leven”, zegt Wang. “Chinezen zijn deel van Suriname. Ze helpen hun medeburgers graag, zoals nu met de vele schenkingen tijdens de Covid-pandemie.

En toch is er een gebied dat een ver-van-mijn-bedshow blijft voor de Chinezen: het zichtbaar betreden van de Surinaamse politieke arena. “Ja, dit verloopt heel langzaam, maar het komt wel.” Vroeger gingen minder Chinezen naar school en spraken ze meer het Sranan Tongo. Hierin zie je de verandering, stelt Wang. “Ik denk en hoop dat het aantal Chinezen in de politiek over 10 jaar toeneemt.” Met zijn stap in de politiek hoopt hij vooral jonge Chinezen te motiveren om zich verder te ontwikkelen, een stevige carrière op te bouwen en ook de politiek actief te worden in Suriname. 

De parlementariër legde dinsdag samen met onder andere minister Saskia Walden van Economische Zaken Ondernemerschap en Technologische Innovatie, de Chinese ambassade en vertegenwoordigers van Chinese verenigingen, kransen bij het Monument in het Vriendschapspark om de 167e verjaardag van de Chinese Vestiging in Suriname te gedenken. 

Verschillende sprekers hadden het over de bijdrage van de Chinese gemeenschap aan de Surinaamse samenleving. Die bijdrage is vooral terug te zien in de Surinaamse economie en cultuur. Minister Walden gaf aan dat er 167 jaar geleden de eerste boom is geplant. “En onze generatie mag in de schaduw van deze boom door blijven werken om bij te dragen aan de economische groei van Suriname.”

 Ja, beaamt Wang, het leeuwendeel van Surinamers met een Chinese achtergrond en de nieuwkomers zit nog steeds in de handelssector. De aanwezigheid van de bevriende minister bij de herdenkingsactiviteit noemt hij daarom 'belangrijk'. Het is van belang dat er een goede samenwerking is tussen de Chinese handelskringen en het ministerie, en die kan alleen maar tot voordeel zijn van de samenleving.

Het Assembleelid opende vorige maand zijn kantoor in het Chinese Verenigingsgebouw van Kong Ngie Tong Sang om in direct contact te staan met het volk. “We weten allemaal hoe moeilijk de tijden zijn en dat veel mensen sociale steun nodig hebben. “Via dit kantoor beoog ik een stapje dichter bij het volk te komen. En die gap die er is een beetje te verkleinen.” 

Op 20 oktober 1853 kwam een groep van achttien Chinese contractarbeiders uit Java naar Suriname – 14 overleefden de zeetocht op de HMS Merwede van drie maanden. Jaarlijks wordt hun stap ons land herdacht als het begin de Chinese Vestiging in Suriname. De immigratie met tussenpozen duurde tot 1875 en een groot deel bleef in Suriname achter na afloop van het contract. Het leeuwendeel kwam uit de Chinese provincie Guangdong via de immigratie post Hong Kong. 
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April