Arbeiders Greenheart vragen interventie van Brunswijk
20 Oct 2020, 23:08
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk (Archieffoto)


Een groep van 22 werknemers van Greenheart Suriname NV heeft kortgeleden een petitie ingediend bij vicepresident Ronnie Brunswijk. De arbeiders die werken bij de zagerij van het bedrijf te Apoera, zijn na een dispuut met het bedrijf ontslagen. Zij hebben dit ontslag aangevochten en zijn door de rechter in het gelijk gesteld. Het bedrijf weigert echter het vonnis uit te voeren en de mensen te betalen.

De arbeiders werkten op basis van een arbeidsovereenkomst bij Greenheart. Zij hadden om adequate beschermende stofmaskers voor de uitoefening van hun werkzaamheden gevraagd en kregen hierop te horen dat zij niet meer op het werk hoefden te verschijnen.  De werknemers weigerden de eenzijdig opgestelde beëindigingsovereenkomst, met de mededeling dat er ontslag zou worden aangevraagd voor degene die niet binnen 48 uur ondertekende voor beëindiging van de dienstbetrekking, te ondertekenen. Er is hierop inderdaad ontslag voor hen aangevraagd, maar dit is afgewezen door de Ontslagcommissie.   

Het bedrijf betaalt al langer dan 6 maanden geen loon meer uit. Nadat bemiddelingspogingen van de vakbond, de Greenheart Group Werknemers Organisatie, GGWO, zijn mislukt, maakten de werknemers bijgestaan door de GGWO, een kort geding aanhangig. De rechter heeft op 8 oktober Greenheart Suriname N.V. veroordeeld onder andere te betalen het loon vanaf mei 2020 tot aan de dag van de rechtsgeldige beëindiging van de dienstbetrekking.

In de petitie vragen de werknemers om interventie van Brunswijk in deze kwestie. “Wij leven immers in een rechtstaat, waarbij eenieder Wet en Recht dient te respecteren, ook de werkgever Greenheart Suriname N.V.”, benadrukken zij in het verzoekschrift.
Advertenties