Paradijselijke potentie Matawai-gebied
13 Oct 2020, 14:34
foto


Het enorme potentieel van het binnenland aan ontwikkelingsmogelijkheden werd onlangs weer bevestigd bij ondergetekende. Tijdens een missie een paar weken terug naar het Matawai-gebied in Centraal Suriname midden in het tropische oerwoud, werd ik er wederom van overtuigd dat Suriname enorme mogelijkheden heeft om een welvarend land bij uitstek te worden. De twee lateriet verkeersaders die vanaf  afslagen bij de weg naar Atjoni naar het Matawai-gebied leiden, bieden een prachtig uitzicht op het natuurschoon en de uitgestrekte vruchtbare gronden die volkomen onbenut langs de wegen liggen. 

Die twee slingerwegen door het bos naar de Matawai-dorpen Nieuw Jacob Kondre en Pusugrunu, waar het grootopperhoofd van de Matawai zijn residentie heeft, bieden al enorme potentie om in sociaal-economisch opzicht het gebied te transformeren tot grotere hoogten. Met de aanleg van deze wegen is weer eens gebleken dat veel teweeg gebracht kan worden door onderlinge afstemming van actoren zonder noemenswaardige interventie van de centrale overheid. Lokale ondernemers die er in het gebied opereren in de hout en goud sector hebben in samenwerking met het plaatselijke traditioneel gezag ervoor gezorgd dat deze ontwikkeling is neergezet.
 
Twee zaken zijn mij opgevallen en die zijn de mogelijkheid om de agrarische sector op grotere schaal te ontwikkelen, want de grond is er en de weg om goederen makkelijk en kostendekkend te transporteren, is er ook. Voorts biedt de natuur ook de uitweg om aan toerisme te doen. Wat er nu in deze gedaan moet worden, is het bedrijfsleven en de overheid in samenspraak met het traditioneel een werkplan en strategie moeten gaan uitwerken hoe deze twee economische sectoren aangepakt moeten worden opdat Suriname en inclusief het binnenland er beter van kan worden. 

Voorts kunnen de hout- en goud-industrie in het gebied een geweldige bijdragen leveren aan de economische ontwikkeling van het Matawai-gebied. Bij de houtkap zullen de betrokkenen wel conform de standaarden zoals opgenomen in het kapregister van de SBB te werk moeten gaan. Middels een intensieve voorlichtingscampagne zullen de mensen in de goudsector ervan overtuigd moeten dat ze op een milieu verantwoorde manier aan de goudwinning moeten doen. Hierbij zal de lokale bevolking ook een significante rol spelen. 

Men hoeft zich niet achter de oren krassen voor wat betreft de afzet van de te verbouwen agrarische producten. De afzetmarkten liggen er braak voor ons. We moeten alleen ons huiswerk maken en hierop handig inspelen. De vorige regering heeft het voorwerk al gedaan. De uitspraak van voormalige president Desi Bouterse vloeit mogelijk voort hieruit.
Dat we de nodige efforts moeten plegen om Suriname te ontwikkelen tot de  voedselschuur van Caricom. Dit inzicht wordt nog aangedikt door de huidige voorzitter van ASFA, door te stellen dat het Caribisch gebied een jaarlijkse voedselrekening heeft van US$ 5 miljard. 

De vraag die gelijk daarbij rijst is wat doen wij als land om in te spelen om een dergelijke uitgelezen kans om onze economie en het verlengde daarvan onze welvaart en welzijn hiermee voordeel te doen. Dus als samenleving hoeven we het niet heel ver te gaan zoeken. De markt ligt binnen handbereik . We moeten alleen maar bereid zijn om eens de handen in een te slaan en op grote schaal de zaken aan te pakken ten behoeve van de exportmarkt om deviezen binnen te halen en werkgelegenheid voor de Surinamers te creëren. 

Voor wat het toerisme betreft moet middels een degelijke promotiecampagne in binnen- en buitenland het natuurschoon van het Matawai-gebied worden gepresenteerd aan de buitenwereld die bereid is om miljoenen euro's uit te geven om te genieten van de natuur. Aangegeven dient te worden dat er ook aan de randvoorwaarden moet worden gewerkt. We denken hierbij aan de faciliteiten die aan de minimale standaarden moeten voldoen. Met een professionele aanpak krijg je bewerkstelligd dat je twee vliegen in één klap vangt. 

De lokale gemeenschap en zo ook de overheid houden er een inkomen aan over. Tegelijkertijd werkt men hiermee ook aan de verduurzaming van de wereldwijde actuele milieu-agenda. De huidige generatie kan van de natuur genieten, maar tegelijk hebben de komende generaties ook de mogelijkheid om er ook van te genieten en door de beschermende werking die er hiervan uitgaat is het voortbestaan van de mensheid ook gegarandeerd.

Ettiré Patra
Advertenties