Vlaggen geplaatst op locatie brug Corantijnrivier
11 Oct 2020, 10:33
foto
Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken en zijn Guyanese collega Juan Edghill hebben vlaggen geplaatst op Long Island waar de brug over de Corantijnrivier moet komen. (Foto: Guyanese ministerie van Openbare Werken)


Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken heeft zich zaterdag samen met zijn Guyanese collega Juan Edghill georiënteerd op de voorgestelde site waar de brug over de Corantijnrivier moet komen. De oriëntatie komt twee maanden nadat de staatshoofden van Suriname en Guyana zich hebben gecommitteerd aan de bouw van de brug. Verwacht wordt dat volgend maand een overeenkomst voor de bouw van de brug wordt ondertekend.

De ministers bezochten de landingsplaatsen in Suriname (South Drain) en Guyana (Moleson Creek) en in het midden op Long Island. Op deze locaties zijn vlaggen van beide landen geplaatst. Nurmohamed zei dat het bezoek aantoont dat beide naties zich inzetten voor ontwikkeling. "Het planten van de vlaggen hier betekent dat we hier zijn voor een duurzaam project dat erg belangrijk is voor beweging en ontwikkeling van beide landen." Hij heeft eraan toegevoegd: "Hiermee geven wij een zeer belangrijk signaal, niet alleen aan de regering, maar ook aan de toekomstige personen die zullen worden betrokken bij de voorbereiding van de ondertekening, de bouw en het onderhoud van de brug."

De Guyanese minister Edghill heeft opgemerkt dat met de oriëntatie de politieke wil van beide regeringen heeft aangetoond om hun volk om de eerste plaats te zetten. Hij zei dat grote prestaties beginnen met een kleine actie, wat vandaag (zaterdag) is gebeurd. Edghill vertrouwt erop dat er een vlotte samenwerking zal komen om ervoor te zorgen dat de brug wordt voltooid.

Over het definitieve onderwerp van de brug is er nog steeds overleg gaande. Er zal hoogstwaarschijnlijk een platte brug zijn die van Guyana naar Long Island zal leiden, waar een weg zal worden aangelegd om verbinding te maken met de Surinaamse kant, een brug met een hoge overspanning voor maritiem verkeer. Edghill zei dat de voorgestelde locatie van de brug een platform zal bieden voor eerlijke handel tussen Suriname en Guyana. Het zal volgens hem de handel tussen Zuid-Amerikaanse landen en Europese markten vergemakkelijken.

"Als je de Linden-Lethem-weg met de Takutu-brug verbindt en je de Suriname, Corantijnbrug verbindt met Frans-Guyana, zijn de markten die nu 750.000 zijn, nu voor meerdere miljoenen. Brazilië, Uruguay, Paraguay, Argentinië omdat allemaal met elkaar verbonden zijn", merkte minister Edghill op.

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, zijn Guyanese collega Juan Edghill en de Surinaamse delegatie varen op de Corantijnrivier op weg naar Long Island om de vlaggen te plaatsen. (Foto: Guyanese ministerie van Openbare Werken)

Een Surinaamse delegatie gaat volgende week naar Guyana om de plannen voor de toekomst te bespreken. Minister Edghill kondigde ook aan dat hij president Irfaan Ali zal vergezellen tijdens zijn bezoek aan Suriname volgende maand, wanneer de 45e Onafhankelijkheidsdag wordt herdacht. De formele overeenkomst voor de brug zal naar verwachting tijdens dat bezoek worden ondertekend.

Suriname en Guyana onderhouden sinds 25 november 1975 diplomatieke betrekkingen. In november 1998 sloten de landen een joint venture-overeenkomst voor de Canawaima Ferry Service Incorporated, die handel en reizen voor burgers van beide landen heeft vergemakkelijkt.
Advertenties