Klachten tegen rechters is nu mogelijk (update)
05 Oct 2020, 11:25
foto
Waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks bij de opening van het nieuwe zittingsjaar. (Foto: Ranu Abhelakh)


Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie (HvJ), heeft aangekondigd dat het nu ook mogelijk is om klachten in te dienen tegen rechters. Op de website van het Hof van Justitie (www.rechtspraak.sr)  is aangegeven hoe en aan de hand waarvan dit moet gebeuren. Tuchtcolleges voor advocaten en medici zijn al enkele jaren actief. Er is ook een tuchtcollege voor notarissen, maar dat is nog niet operationeel. De klacht leidt echter niet tot een proces.  De klachtenregeling die op 1 oktober jl. Is ingegaan, regelt de wijze van indiening en behandeling van klachten uit hoofde van de  door het hof van Justitie in het jaar 2015 aangenomen gedragscode voor rechters. 

De klachtenprocedure tegen rechters is onderdeel van het plan van het HvJ om de deskundigheid van rechters nog meer te bevorderen. De website van HvJ biedt de samenleving de mogelijkheid om alle ontwikkelingen binnen de rechtspraak en alle relevante beslissingen te volgen. "En we hebben tenslotte de gedragscode voor rechters vanaf november 2016 en vanaf 1 oktober 2020 op de website het document om justitiabele vriendelijkheid te bevorderen; namelijk de klachtenprocedureregeling tegen rechters,: deelt Rasoelbaks mee. "Het hof gelooft er stellig in dat met een goede, gepaste en gecontroleerde bejegening van de rechtzoekende door de rechter, het halve werk is gedaan." Hij merkt op dat dit ook geldt voor alle andere disciplines, ambten en beroepen, waar de burger van afhankelijk is.

Al in 2018 riep de vorige deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (Sova) Harish Monorath, op voor een  tuchtcollege voor rechters. In 2016 was er een gedragscode geïntroduceerd voor rechters, maar een controlerend orgaan ontbrak toen nog. De huidige deken, Samantha Gadradj, is ingenomen met "de klachtenprocedure regeling tegen de rechterlijke macht."  Zij complimenteert het Hof met deze stap. De Sova hoopt dat een advocaat ook zitting mag hebben in deze commissie.

De Hofpresident heeft op de opening van het zittingsjaar een overzicht gegeven van het aantal tuchtzaken die het afgelopen jaar zijn behandeld. Er zijn 23 nieuwe tuchtzaken tegen advocaten ingediend, waarvan 19 zijn afgehandeld met een beslissing. Tegen medici zijn er 17 nieuwe zaken ingediend, waarvan 6 zijn afgehandeld en 9 nog lopende zijn. En er zijn 7 zaken ingediend bij de belastingkamer, waarvan 5 afgerond en 2 nog bezig zijn.

Rasoelbaks merkt op dat het notaristuchtcollege nog niet operationeel is. "Ik heb al onder de aandacht gebracht van de justitieminister dat het tuchtcollege moet worden geïnstalleerd zodat we de klachten die bij ons worden gedeponeerd, kunnen doorsturen." De beroepsgroep kan nog wel worden aangepakt volgens de oude wet, deelt de Hofpresident mee. "Er zijn tegen notarissen ingevolge de oude wet 5 tuchtzaken afgehandeld en 5 zijn nog lopende," vertelt hij. "Tegen deurwaarders zijn er 4 nieuwe zaken ingediend, waarvan 3 zijn afgehandeld en is er nog 1 zaak lopende."


René Gompers
Advertenties