Pseudo advocaten zere plek binnen Orde van Advocaten
05 Oct 2020, 04:10
foto
Samantha Gadradj, deken van de Orde van Advocaten. (Foto: René Gompers)


De advocatuur heeft nog steeds last van mensen die zich voordoen als advocaat, met alle nare gevolgen van dien. Samantha Gadradj, deken van de Surinaamse Orde van de Advocaten (Sova), heeft nogmaals opgeroepen om een eind hieraan te maken. De echte advocaten worden voor het tuchtcollege gesleept wanneer zij misstappen maken (negen gevallen dit jaar), de pseudo-advocaten niet. Ze betalen ook geen belasting, zegt Gadradj.  

De deken heeft op de opening van het zittingsjaar van het Hof van Justitie de problemen, maar ook de wenselijkheden en voornemens van de Sova voor het nieuwe zittingsjaar opgesomd. Een combinatie van de Covid-19-pandemie en het desastreuze beleid van de vorige regering die hebben geleid tot een diepere economische crisis, maken dat Gadradj  "somber" terugblikt op het afgelopen jaar. Het grootste probleem is dat het trage procederen nog trager is geworden. Maar "wan ogri tyar’ wan bun." Gadradj prijst het Hof voor de innovatie van het digitaal procederen. Ze roept ook op om gauw meer rechters te benoemen.

De Sova heeft heel veel voornemens die vervat zijn in vier pijlers: de modernisering van Orde Besluiten en Ere Regels, de financiële integriteit voor de advocatuur, transparantie bij Tuchtrechtspraak en het waarborgen van de kwaliteit. Om de kwaliteit te verbeteren zal onder andere het tableau (de lijst van advocaten die gerechtigd zijn het beroep uit te oefenen) worden bijgewerkt. In de praktijk zijn er veel minder dan de 222 die er geregistreerd staan. Onder de kwaliteitsverbetering valt ook het bestrijden van de mensen die zich voordoen als advocaten. "Aangezien de wet aangeeft dat eenieder in eerste aanleg mag procederen is het de hoogste tijd geworden dat er een wijziging in de wetgeving hiervoor komt," stelt Gadradj.

"Er zijn geen pseudo–notarissen, geen pseudo–artsen, geen pseudo–officieren van Justitie en vooral geen pseudo–rechters," benadrukt Gadradj. "Waarom kan dit bij de advocatuur dan wel? Je bent procesvertegenwoordiger of je bent het niet." De Sova heeft een beroepsopleiding advocatuur opgezet, zodat er kundige procesvertegenwoordigers worden afgeleverd die voldoen aan internationale juridische standaarden, benadrukt zij. "Deze procesvertegenwoordigers/advocaten zijn aan tucht onderworpen. Pseudo advocaten zijn geen advocaten, ze zijn niet onderworpen aan tucht en betalen geen belasting. Zij zorgen voor de grootste problemen binnen onze beroepsgroep, terwijl wij advocaten er de slechte naam aan overhouden."

René Gompers
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April