Pg: Speciale unit voor onderzoek corruptie zaken
01 Oct 2020, 08:26
foto
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en president Chan Santokhi. Woensdag zijn 13 waarnemend officieren van justitie beëdigd door de president. (Foto: René Gompers)


Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday deelt mee dat er in plaats van een speciale aanklager voor onderzoek van corruptie, een speciale unit komt bij het Openbaar Ministerie. “We gaan meerdere aanklagers inzetten, zodat zij als team werkzaam zijn, elkaar kunnen voeden met inzichten om te komen tot het goed ophelderen van gepleegde corruptie zaken,” geeft hij aan. Ook de andere wens van president Chan Santokhi om het vermogen van criminelen af te pakken “zodat misdaad niet meer loont,” krijgt gestalte.

De president heeft woensdag 13 waarnemend officieren van justitie beëdigd in de Congreshal. In zijn toespraak heeft hij benadrukt dat bestrijding van corruptie een hoge prioriteit van de regering is. Ook wil hij de criminelen een zware financiële slag toebrengen. “We zullen ook de mogelijkheden moeten bekijken voor het afpakken van het crimineel vermogen om ervoor te zorgen dat misdaad niet langer loont,” deelt Santokhi mee. “Dat we boeven moeten raken waar het hun pijn doet. Dat is hun portemonnee, hun crimineel vermogen, hun kapitaal.  Dat moet afgepakt worden. Als we daarvoor wetten moeten aanpassen, zullen we dat moeten doen. Als we daarvoor internationale bijstand moeten inroepen, dan zullen we dat ook moeten doen.” 

Baidjnath Panday roept zelf ook al jaren op om crimineel vermogen af te pakken. “In 2002 hebben we de wetgeving gehad voor wat we noemen het ‘ontnemen van wederrechtelijk verkregen voordeel.’ Sindsdien al riepen we op om daar meer werk van te maken,” geeft de pg aan. “Niet dat we het niet hebben gedaan, het is niet voldoende gebeurd.”  De pg voegt toe dat behalve het OM ook de belastingdienst mag optreden. Zij zijn bevoegd om apart of samen oneerlijk verkregen vermogen in beslag te nemen. 

“Wereldwijd is het zo dat ook de fiscus interventies mag plegen bij vermogensaanwas van individuen of rechtspersonen, die niet te verklaren is,” geeft Baidjnath Panday aan. De fiscus mag vragen dat je een opgave doet van hoe je aan je vermogen bent gekomen. Hierdoor kun je strafrechtelijke- en fiscale interventies inzetten om het doel van ‘ontnemen van wederrechtelijk voordeel’ te kunnen behalen.”  Met de inspecteur van de belastingdienst worden al gesprekken gevoerd om samen te gaan werken, deelt de pg mee. 

De pg heeft president Santokhi al geïnformeerd over de unit die corruptie gaat onderzoeken. Het team zal meer doen dan corruptie onderzoeken en vervolgen, licht het hoofd van het Openbaar Ministerie toe. “Het betreft ook de fraude zaken. Alle strafbare zaken waarmee  criminelen zich bezighouden alleen maar om eigen gewin. Zichzelf bevoordelen ten nadele van de staat of een parastataal bedrijf. Vanuit de unit gaan we daar heel veel aandacht aan schenken.” 

René Gompers
Advertenties