Regering kan door wetswijziging lenen voor schuldsaneringsplan
26 Sep 2020, 00:00
foto
De Nationale Assemblee geeft goedkeuring aan de wijziging van de Wet op de Staatsschuld en SRD 1.5 miljard monetaire financiering. (Beeld: DNA)


Na twee dagen intensieve debatten is de Wet op de Staatsschuld aangepast in De Nationale Assemblee. De regering krijgt ruimte om leningen aan te gaan om het schuldsaneringsplan - dat nog ingediend moet worden in het parlement - uit te kunnen voeren. Er kunnen leningen worden aangegaan, hoewel het leenplafond van maximaal 60% naar 104% is opgelopen. Het Covid-fonds van SRD 1.5 miljard dat eerder goedgekeurd was, mag gefaseerd monetair worden gefinancierd door de Centrale Bank van Suriname. De twee initiatiefwetten zijn met algemene 32 stemmen aangenomen. 

De NDP-fractie begrijpt dat de regering ruimte nodig heeft om haar beleid te kunnen uitvoeren, maar had er moeite mee dat er geen onderliggende stukken zijn ingediend. Ook vindt de fractie dat diverse beschuldigingen worden geuit over het beleid van de vorige regering, zonder dat onderbouwende stukken zijn overgelegd. De NDP vindt dat er te weinig rekening is gehouden met uiterst kritische kanttekeningen van de governor van de Centrale Bank van Suriname. De NDP-fractie heeft vóór de stemming de zaal verlaten. 

Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, heeft er ook moeite mee dat de wetswijziging niet de geest ademt van de oorspronkelijke wet. Er zijn ook geen sancties opgenomen bij het niet handhaven van de wet. Maar op basis van het woord van president Chan Santokhi dat het land uit de crisis zal worden gehaald en de slogan 'wo set'en', heeft de BEP vóór gestemd. Asabina merkte op dat 'In den beginne het Woord was...' Hij voerde aan dat de president Godvrezend is en op grond daarvan het gegeven woord geloofd wordt. Santokhi zei dat God zijn Leidsman is en indachtig het volkslied wordt er dagelijks gebeden voor een beter Suriname. 

Initiatiefnemers Asiskumar Gajadien (VHP) en Miquella Soemar-Huur (ABOP) hebben op basis van kanttekeningen en voorstellen de ontwerpwet verder aangepast. Gajadien voerde aan dat de regering voldoende ruimte zal hebben op basis van een schuldsaneringsplan en door het treffen van economische maatregelen, om de norm van 60% schuldplafond in maximaal zes jaar te hebben bereikt. Aanvankelijk wilden de initiatiefnemers het schuldplafond optrekken naar 95% van het Bruto Binnenlands Product, maar de wet die diverse malen is gewijzigd, biedt voldoende mogelijkheid aan de regering om leningen aan te kunnen gaan. Jaarlijks zal de minister van Financiën bij het indienen van de begroting een schuldsaneringsplan presenteren. 

President Santokhi en minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning hebben benadrukt dat zonder aanpassing van de wet het niet mogelijk zal zijn om het beleid van de regering uit te kunnen voeren. De regering wil met nieuwe voordelige leningen de schulden waar een hoge rente voor neergeteld moet worden, aflossen. Achaibersing deelde mee dat hij een batterij van deskundigen heeft die zonder betaling werken aan herstructureren en saneren van de schulden. De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Mahinder Jogi (VHP) en diverse andere coalitieleden hebben aangegeven dat de regering twee maanden aanzit, maar vijf jaar beleid moet kunnen uitvoeren. Assembleevoorzitter Marinus Bee zei tijdens de stemmotivatie dat wanneer het om eerlijke regeerders gaat, sancties niet nodig zijn. Hij gelooft in het gegeven woord van de regering. Met deze wet kan de wederopbouw van het land beginnen na de stabilisatiefase van maximaal 9 maanden. 
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April