Debipersad: Inflatie opgelopen tot 40%, déjà vu 2015
23 Sep 2020, 00:56
foto
De consumentenprijzen die genoteerd worden door het Algemeen Bureau voor de Statistiek gaan gestadig de lucht in. Met de unificatie van de wisselkoers zal de inflatie nog meer toenemen. (Grafiek: ABS)


De consumentenprijzen zijn in één jaar tijd met gemiddeld 40% gestegen. Dit blijkt uit de maandelijkse publicatie van de consumenten prijsindex door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). Als naar de individuele items wordt gekeken, hebben die prijsbewegingen van tussen -36% en +424%. 

"De ontwikkelingen dit jaar roepen herinneringen op met 2015. Ook toen ging de prijs aan de pomp omhoog en vlogen consumentenprijzen de pan uit. Dat jaar werd afgesloten met een inflatieniveau van 25,1%. Waarschijnlijk zullen consumentenprijzen dit jaar meer toenemen dan in 2015. Hierdoor zullen consumenten nog meer van hun koopkracht in rook zien opgaan," zegt econoom Steven Debipersad, secretaris van de Vereniging van Economisten, om een reactie gevraagd aan Starnieuws. 

Ten opzichte van juli dit jaar zijn goederen in de maand augustus gemiddeld met 1,7% duurder geworden. Na een relatieve rust op het prijzenfront in 2018 en 2019 begonnen prijzen van goederen in februari weer de lucht in te gaan. Initieel lagen schaarse dollars en stijgingen van de cambio-koers hieraan ten grondslag. Vervolgens noteerde het ABS elke volgende maand een verdere toename van het prijspeil. 

Bij de opname van de consumentenprijzen in augustus noteerde de Centrale Bank van Suriname nog een wisselkoers van 7,52. Nu de depreciatie van de SRD een feit is en gelet op de sterke toename van de brandstofprijzen is het aannemelijk dat inflatie nog harder dan in de afgelopen maanden zal stijgen. Nu reeds is de verwachting die het Internationaal Monetair Fonds had over het inflatieniveau in ons land (27,9%) achterhaald, voert Debipersad aan. 

Met ingang van dinsdag is de Surinaamse dollar verder ontwaard. De tot voorkort gehanteerde officiële Centrale Bank koers bleek onverdedigbaar en leidde tot vele verschillende cambio- en zwarte markt koersen. Noodzakelijke producten en diensten werden eigendunkelijk tegen verschillende koersen geprijsd wat leidde tot een ongezonde situatie en benadeling van de consument. Met de bijstelling van de officiële wisselkoers en goede controlemechanismen moeten deze tot het verleden gaan behoren, stelt Debipersad. 
Advertenties