Abdoel: Regering kiest voor de makkelijkste weg
22 Sep 2020, 04:47
foto
Amzad Abdoel


Econoom Amzad Abdoel, ex-Assembleelid en nu lid van de Staatsraad (NDP) vindt dat de Valutawet een heel goed alternatief was om de koers te kunnen beheersen. "Echter heeft de huidige regering (toen oppositie) die wet bewust gesaboteerd. Nu zit ze zelf met de gebakken peren. De regerende partij, met name de VHP, had zo te zien ook geen strategie om de koers beneden de SRD 7 te brengen zoals tijdens haar  verkiezingscampagne werd beloofd. Ze heeft mijns inziens op dit moment gekozen voor de makkelijkste weg," zegt Abdoel in gesprek met Starnieuws. 

Abdoel hoopt dat bij de unificatie van de koers naar SRD 14.29 voor de US$, goed doordacht is wat het kettingeffect zal zijn van deze actie. "Deze formele handeling zal zeer negatieve gevolgen hebben. Dan praat ik niet alleen over een nieuwe golf van prijsstijgingen, maar zal de staatsschuld geherwaardeerd moeten worden. Ik denk dat de financieringsruimte van 35% van het BBP de door de wet op de staatsschuld nog aan de regering geboden wordt (boven de 60%) ook overschreden zal worden. Vandaar dat de coalitie nu ook een initiatiefwet heeft ingediend," stelt Abdoel. 

De combinatie van verhoging van de govermenttake en devaluatie, zal moordend zijn voor de kleine en middelgrote ondernemingen, vindt de politicus. Deze combinatie met afschaffing van de subsidies, zal de gezinnen tot wanhoop drijven.  "Maar wat ik het meest vrees, is dat deze maatregel niet het gewenste resultaat zal opleveren. In elk geval omdat er geen sprake is van unificatie. De zwarte markt koers is inmiddels SRD 17 en hoger voor de Euro. De druk op de koers blijft. Deze zal alleen maar stijgen door de monetaire financiering van Covid-19 gerelateerde en andere uitgaven, welke al een paar maanden plaatsvindt," voorspelt Abdoel. 

Indien door de devaluatie daadwerkelijk de grens van (60 + 35 =) 95 % van het BBP wordt overschreden, mag de regering niet meer lenen, internationaal noch lokaal. De uitgifte van de staatobligatie kan dan ook niet doorgaan. De regering zal niet eens monetair mogen financieren, omdat dat ook een korte termijn lening bij de Centrale Bank van Suriname is. Alle leningen die na de overschrijding zullen worden aangegaan, zijn nietig conform de wet, benadrukt Abdoel. 
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March