Pompeo prijst standpunt Colombia naar Maduro toe
20 Sep 2020, 12:36
foto

De Colombiaanse president Ivan Duque en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, geven elkaar 'een elleboog' voordat ze deelnemen aan een onderhoud in het presidentieel huis in Bogota, Colombia. (Foto via Reuters)


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft zaterdag de Colombiaanse president, Ivan Duque, bedankt voor zijn standpunt tegen de president van Venezuela, Nicolas Maduro, en beloofde voortdurende hulp om de drugshandel te helpen bestrijden. In de vierde stop van zijn rondreis door Zuid-Amerika zei Pompeo dat de samenwerking tussen Colombia en de Verenigde Staten een goede kracht was in de regio.

"Uw steun voor de (Venezolaanse) interim-president Juan Guaido en de democratische overgang naar een soeverein Venezuela zonder kwaadaardige invloed ... wordt ongelooflijk gewaardeerd," vertelde Pompeo aan Duque tijdens een gezamenlijke persconferentie in Bogota. Pompeo heeft de tour gebruikt om de druk op Maduro, die toezicht heeft gehouden op een economische ineenstorting van zes jaar en in de Verenigde Staten is aangeklaagd wegens narcoterrorisme, op te voeren om af te treden.

Uit een rapport van deze week door onderzoekers van de Verenigde Naties blijkt dat de regering van Maduro systematische mensenrechtenschendingen heeft gepleegd, waaronder moord en marteling, wat neerkomt op misdaden tegen de menselijkheid. "De internationale gemeenschap moet actie ondernemen om een ​​einde te maken aan deze situatie", zegt Duque, die Maduro een dictator noemt en hem vaak beschuldigt van het opvangen en steunen van leden van Colombiaanse rebellengroeperingen.

De Colombiaanse regering is één van de meer dan 50 landen die de oppositieleider Guaido van Venezuela beschouwen als de interim-president van het land. Pompeo zei dat de Verenigde Staten expertise en middelen zal blijven verstrekken om Colombia te helpen de drugshandel te bestrijden.

Colombia staat onder constante druk van de Verenigde Staten, een belangrijke bestemming voor cocaïne, om de omvang van de teelt van coca, het belangrijkste ingrediënt van de drug, te verkleinen.

Duque heeft zich ten doel gesteld dit jaar 130.000 hectare  coca te vernietigen, een stijging ten opzichte van 100.000 hectare vorig jaar, en heeft gesignaleerd dat het sproeien vanuit de lucht van het verdelgingsmiddel glyfosaat opnieuw zou kunnen beginnen.
Advertenties