Brunswijk: Dubieuze mijnbouwrechten worden ingetrokken
19 Sep 2020, 00:47
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk in DNA over dubieuze mijnbouwrechten. (Beeld: DNA)


De regering-Bouterse heeft volgens vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk op dubieuze wijze mijnbouwrechten uitgegeven. Er zouden mijnbouwrechten zijn verstrekt zonder dat er aanvragen waren. Het gaat om ruim 30 mijnbouwrechten. Aan minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen is de opdracht gegeven om deze vergunningen in te trekken en een onderzoek in te stellen of zaken correct zijn verlopen. Indien aanvragers aan de voorwaarden voldoen, kunnen ze een nieuwe beschikking krijgen. Brunswijk maakte hier gewag van, vrijdag in De Nationale Assemblee. 

Assembleelid Sergio Akiemboto (NDP), die minister van Natuurlijke Hulpbronnen was in de laatste periode van de vorige regering, voerde aan dat een verkeerd beeld wordt gegeven van de situatie. Hij benadrukte dat juist een transparante digitale manier geïntroduceerd is om aanvragen in te dienen. Mensen kunnen dat doen vanuit hun woonkamer, zoals dat gangbaar is in de wereld. Het systeem laat volgens Akiemboto niet toe om te antidateren. Op basis van de verwerking van de aanvraag, lijkt het alsof mensen eerst concessie hebben gekregen en dan pas hun aanvraag hebben ingediend. De ex-minister haalde aan dat mensen die een concessie hebben gekregen, voldoen aan de voorwaarden. Hij merkte op dat Brunswijk, zelf 17 concessies had, waarvan hij uiteindelijk 13 heeft overgehouden. Hij zou ook illegaal goud gemijnd hebben op een concessie van Grassalco in het Lelygebied. 

Over de skalians die actief zijn in het oosten van het land, het stuwmeergebied en Boven Saramaccarivier zei Brunswijk dat er geen gedoogbeleid is gevoerd al die jaren. De toenmalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson zou enkele dagen vóór zijn vertrek overeenkomsten hebben getekend met skalianhouders. Zij mogen tot 31 december 2021 activiteiten ontplooien. Brunswijk deelde mee dat met de skalianhouders wordt gesproken om de activiteiten eerder stop te zetten. De vergunningen zullen niet verlengd worden en er zal ook geen gedoogbeleid gevoerd worden. 

In de tweede ronde kwam Brunswijk terug op deze kwestie. Hij merkte op dat 10 concessies heeft van elk 200 ha. Anderen hebben binnen één dag concessies van 80.000 en 93.000 ha gekregen. Volgens de vp zijn er ook geen plaatselijke onderzoeken gedaan. Staatsolie heeft een brief geschreven over dat op 17 mei een concessie is gegeven bij een hulpdam. De situatie is zeer gevaarlijk. Toen Justitie en Politie naar de plek ging, bleek de ondernemer een beschikking te hebben gekregen. Assembleevoorzitter Marinus Bee merkte op dat de samenleving in gevaar is en dat er gelijk opgetreden moet worden. 

Akiemboto is ook teruggekomen op deze kwestie. Hij voerde aan dat voor zover hij weet jarenlang illegale goudwinning plaatsvindt bij de hulpdam. Hij kan zich niet herinneren daar een concessie te hebben uitgegeven. Indien dit wel het geval is, vraagt hij de regering ook om de concessie gelijk in te trekken. De vergadering van De Nationale Assemblee is nog steeds gaande, over de stand van zaken en de te treffen maatregelen over de financieel-economische situatie. 
Advertenties