India en China komen overeen de spanningen te verminderen
07 Sep 2020, 11:36
foto
Een billboard is te zien vanaf de Indiase kant van de Indo-Chinese grens bij Bumla, India, op 11 november 2009. (Foto: Reuters)


De ministers van Defensie uit India en China zijn overeengekomen om de spanningen weg te nemen nadat de laatste botsing aan hun Himalaya-grens een conflict heeft doen herleven dat sinds juni grotendeels sluimerend was. De Indiase Rajnath Singh en zijn Chinese tegenhanger Wei Fenghe hielden afgelopen vrijdag "openhartige en diepgaande discussies" in Moskou over ontwikkelingen aan de grens en over bilaterale betrekkingen, aldus een verklaring van het Indiase ministerie van Defensie.

Terwijl de verklaring zei dat de twee ministers ermee instemden de spanningen te verminderen, gaven beide partijen de andere de schuld van het nieuwe conflict. Meerdere ronden van militaire gesprekken op hoog niveau hebben geen einde gemaakt aan de maandenlange impasse tussen China en India, en beide partijen hebben sinds mei duizenden troepen, tanks, kanonnen en straaljagers naar de grens verplaatst.

De laatste schermutseling eind vorige week vond plaats langs Pangong Tso - een gletsjermeer op 4.242 meter hoogte aan de 3.488 km lange Line of Actual Control. India had gezegd dat zijn soldaten in staat waren een poging van Chinese troepen te stoppen om meer grond te claimen in strijd met bestaande overeenkomsten, terwijl Beijing ontkende dat zijn troepen waren afgedwaald op Indiaas grondgebied. India wilde het geschil door gesprekken beslechten, "maar tegelijkertijd mag er geen twijfel bestaan over onze vastberadenheid om de soevereiniteit en territoriale integriteit van India te beschermen", zei Delhi.

De Chinese minister van Defensie nam een vergelijkbare harde lijn. Wei zei: "De oorzaak en waarheid van de huidige spanning op de grens tussen China en India zijn heel duidelijk, en de verantwoordelijkheid ligt volledig bij India." Hij voegde eraan toe dat "het grondgebied van China niet verloren kan gaan", en riep India op om "de controle over de frontlinie troepen te versterken" en "zich te onthouden van alle acties die de situatie kunnen doen escaleren".

Singh "benadrukte dat de acties van de Chinese troepen, waaronder het verzamelen van grote aantallen troepen, hun agressieve gedrag en pogingen om de status quo eenzijdig te wijzigen, in strijd waren met de bilaterale overeenkomsten en niet in overeenstemming waren met de afspraken tussen de speciale vertegenwoordigers van twee partijen", aldus de verklaring van het Indiase ministerie van Defensie zaterdag.

Hij zei dat de Indiase troepen "een zeer verantwoorde benadering van grensbeheer hadden gevolgd, maar dat er tegelijkertijd ook geen twijfel mag bestaan over onze vastberadenheid om de soevereiniteit en territoriale integriteit van India te beschermen", voegde hij eraan toe.

Het ergste geschil tussen India en China in vier decennia culmineerde in de dood van twintig Indiase soldaten en een onbekend aantal Chinese slachtoffers in een veldslag in juni. Het conflict heeft ertoe geleid dat de onderlinge economische banden zijn verslechterd en de controle op visa is verscherpt. Het Indiase ministerie van Informatietechnologie heeft, woensdag 2 september, 118 Chinese apps geblokkeerd. Naast het verbieden van de apps, heeft India Chinese bedrijven uitgesloten van contracten, onder meer voor de 5G-infrastructuur voor mobiele telefoons, en Chinese goederen geblokkeerd in havens en douaneposten.
Advertenties