Column: Politieke Borrelpraat 628
06 Sep 2020, 22:33
foto


“Heren, dat Coronavirus in ons land begint nu wel dramatische vormen aan te nemen.”
“Zeg dat wel. Zie de toename van het aantal doden. Nu is het hele ressort Kabalebo potdicht; de zaak loopt daar uit de hand.”
“En door de sterke toename van het aantal trekdown-toeristen uit de stad naar het boven-Surinamegebied vrezen de locals een community-spreading aldaar.”
“Maar in Paramaribo neemt het aantal besmettingen af, dus misschien worden de maatregelen versoepeld.”
“Maar geven de testcijfers wel een goed beeld, als velen zich niet meer willen laten testen uit vrees voor quarantaine?”
“En anderen blijven maar koppig tijdens de avondklok gewoon maar de straat opgaan of bier zitten te drinken langs de weg en de politie rijdt langs en doet niets.”
“Zelfs het afsluiten van de bruggen moest vorige week met spoed worden opgeheven, omdat de rij zoooow lang was dat er een volksopstand daar dreigde uit te breken.”
“En anderen gaan maar door met het organiseren van huisfeesten waarbij er flink gezopen en gekaboellaaht wordt.”
“Bepaalde volksstammen willen het maar niet leren.”
“Voor anderen is ook de straat hun huis.”
“Ja, maar je kan het vooral de mannen en jongemannen moeilijk kwalijk nemen dat ze hun huis met drie slaapkamers ontvluchten, omdat daar minstens 20 mensen opgepropt wonen, met opa, oma, vrouwen, kinderen, mannen die in en uit gaan, de hele rataplan-janboel bij elkaar.”
“De woningnood is al tientallen jaren erg hoog in dit land. Daarom vragen bijvoorbeeld die minder draagkrachtige  studenten terecht naar betaalbare bouwkavels en woningen.”
“Er zijn geen vrije bouwkavels meer rond de stad en het opzetten van het eenvoudigste huis kost al zeker 35.000 US dollar. Welk bouwfonds zal dat financieren?”
“En omdat die ouderwetse wetten van ons het kopen van appartementen in gebouwen en op verdieping niet toestaan, moet je grond én huis kopen.”
“Maar die overheid van ons heeft het beslist niet makkelijk.”
“Helemaal met je eens, maar het komt me nu wel echt de strot uit, dat de huidige machthebbers steeds zitten te janken en te blèren over de ergerlijke rommel en failliete boedel die ze van de vorige regering hebben overgenomen.”
“Maar dat is toch waar? Al probeert Aloe Baba dat in DNA steeds goed te praten met intellectuele kletspraat en halve waarheden en verdraaiingen bij de vleet.”
“Helemaal met jullie eens, deze regering heeft een rotzooi van jewelste overgenomen, maar ik heb er totaal geen boodschap aan om dat steeds weer aan te horen.”
“Da wat wil je horen?”
“Ik wil horen en zien dat deze rommel nu met krachtig en goed doordacht beleid stap voor stap wordt opgeruimd, dat telt voor mij.”  
“Klopt, die klaagzang lijkt me eerder een afleidingsmanoeuvre om het gebrek aan beleid te verdoezelen.”
“Jullie verwachten wonderen van een regering die er nauwelijks zes weken zit.”
“Nou, die weken waren wel genoeg tijd om allerlei posities te bemensen met allerlei lichtgewichten, die als zwaargewichten worden uitgebeeld, zoals echtgenotes met vééééél diploma’s en vééééél ervaring, idem dito met buitenkinderen, broers, neven, nichten, ooms, tantes, middelmatige ambtenaren en medewerkers van de kopieerafdeling.” 
“Wil je wat minder overdrijven? En dat heeft die corrupte vorige club ook gedaan.”
“Weet ik dondersgoed. Daarom hebben we hun toch opgedonderd?”
“Nou, die Rainte Riad van Owee gaat gratis maaien enzo voor gewezen ambtsdragers afschaffen, goed zo Riante Riad.”
“Maar het verhuren van peperdure wagens voor ambtsdragers gaat niet via Owee, maar via de begroting van de beveiligheidsdienst of hoe die dienst heet. Mogen we die begroting en vooral de uitgaven aldaar zien?”
“En de overheid neemt mooi die schuld over voor de aanschaf van een flink aantal nieuwe SimYungs en SanYangs en Tik Nyangs-dienstwagen-pickups.”
“Goedkoop excuus: de vorige regering had ze besteld en de importeur heeft het geld voorgeschoten. Dus we kunnen niet anders dan dit cadeau accepteren.”
“Klaagt en huilt men over deze ‘rommel’ die men van de vorige regering heeft overgenomen?” 
“Maar misschien worden de lockdownmaatregelen de komende week versoepeld.”
“Zoals?”
“Casino’s weer open, de Horeca weer open, bussen gaan weer rijden.”
“Tja, a moni musu lollo, de economie moet draaien.”
“En dat virus ook tu e lollo.”
“Maar hoe gaan al die arme mensen en straks al die schoolkinderen dat verhoogde bustarief betalen?”
“Schoolbuskaart op naam met foto invoeren, alleen te gebruiken tussen zes uur en acht uur en tussen twaalf en twee ’s middags. Kaart vervalt in de vakantie en elk kwartaal een nieuwe op school kopen.”
“Of fietsen of lopen, want bij inschrijving geldt: je moet in de buurt van je school wonen.”
“Ja, ma’ mi wan pot’ mi ptieng tapu lomsu skoro n’a foto. Die geven beter onderwijs.”
“Als je plaats vindt, oké, maar dan yu abi fu pai a vervoer.”
“En die buslijnen moeten aangepast worden. Waarom moeten alle lijnen allemaal naar de binnenstad en vandaaruit weer naar de buitenstad? Er moeten dwarslijnen komen, bijvoorbeeld van Academisch Ziekenhuis dwars naar de Nieuw Weergevondenweg, heen en terug vooral tijdens de spitsuren.”
“Dat kost denkwerk en organisatievermogen en dialoog van ambtenaren met de stakeholders, Drie punten waar we heel slecht in zijn en waardoor onze ontwikkeling al tientallen jaren ergens is blijven steken.” 
“En hoe ga je per oktober 15 leerlingen per lokaal huisvesten als er met 30 in een lokaal al een tekort was aan lokalen?”
“Nu ga je zien hoe particuliere scholen nog meer gaan groeien.”
“Dus de kinderen uit de sociaal zwakkere klasse zijn weer de dupe van dit alles, terwijl zij juist goed onderwijs met nieuwe leerboekjes en ervaren leerkrachten nodig hebben.” 
“Tja, dat komt ervan als vele van hun ouders helaas steeds weer verkeerde politieke keuzes maken en achter allerlei mooiweerpraters rennen als kippen zonder kop. En zie: onderwijs, volksgezondheid, sociale woningbouw worden steeds stiefmoederlijk op de begrotingen behandeld, nauwelijks investeringen, alleen hooguit salarissen en laplapu en alles goedkoop houden.” 
“Tja, zo is dat. Net als tijdens de middeleeuwen: de koning zit in zijn luxueus kasteel, met de feestvierende hofhouding vol onkundige, maar loyale baronnen om zich heen en de gewapende macht als bescherming op de muren en bij de poort. En het arme volk buiten de muren van het kasteel, wonend met tientallen gepropt in hutjes, moet het gelag betalen met steeds hogere belastingen op hun productie.”
“Wat is er dan wezenlijk veranderd?”
“Zelfde toneelstuk, alleen met een andere koning met hofhouding. Proost, snel een slokdown en wegwezen, want straks lockdown, of anders dokdown.”

Rappa
Advertenties