Werkgroep plaatst basiszorgverzekering onder de loep
05 Sep 2020, 08:33
foto
De leden van de werkgroep Basiszorgverzekering. (Foto: CDS)


De donderdag geïnstalleerde werkgroep Basiszorgverzekering zal voorstellen doen aan de Onderraad Sociaal Zekerheidsstelsel om onduidelijkheden in het verzekerdenbestand weg te werken. De commissie zal nagaan voor welke groepen de overheid premie kan betalen, de huidige premies onder de loep nemen en kijken in hoeverre het pakket nog voldoet. Bij dit alles zal ook de rol van het Staatsziekenfonds (SZF) worden geëvalueerd.

De voorzitter van de werkgroep, Rachel Perri, spreekt van een uitdaging, een kwestie van goed beredeneren en beoordelen om een goede analyse te maken van de groepen die in aanmerking zouden kunnen komen. De overheid betaalt namelijk premiesubsidie voor mensen die door omstandigheden niet in staat zijn dat zelf te doen. Het is dan ook een andere uitdaging om de juiste mensen te vinden voor het screeningsproces, geeft zij aan. 

De werkgroep is voor 2-3 maanden aangesteld en wil binnen een maand het eerste advies aan de Onderraad uitbrengen. Volgens Perri is het de afgelopen 2 jaren heel erg fout gegaan. ”We willen nu dat binnen de wettelijke regelingen van de wet Nationale Basiszorgverzekering wordt gewerkt. De ministers hebben duidelijk aangegeven dat de juiste mensen premiesubsidie moeten ontvangen en degenen die het onrechtmatig ontvangen moeten eruit.”

Op dit moment heeft de overheid besloten om de huidige verzekeringen met twee maanden te verlengen via het SZF. De commissie werkt ernaartoe dat er vanaf 1 november kan worden gestart met toetsing en screening van degenen die premiesubsidie aanvragen.

Bij de installatie waren de drie ministers van de Onderraad Sociaal Zekerheidsstelsel betrokken: Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken & Volkshuisvesting. In de werkgroep hebben verder zitting Saima Cabenda (Binnenlandse Zaken), Glynis Tjon Eng Soe (Zorgraad), Imran Taus (Sociale Zaken), Tania Sanrochman (Volksgezondheid), Jolanda Pronk (SZF) en Sonja Paddie (Regionale Ontwikkeling en Sport), meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April