Japan: Premier stapt om gezondheidsredenen op
28 Aug 2020, 12:40
foto
Premier Shinzo Abe met mond- en neusbedekking arriveert bij zijn residentie in Tokyo, Japan. (Foto: Reuters)


De Japanse premier Shinzo Abe heeft om gezondheidsredenen zijn ontslag aangekondigd. Hij zei dat hij niet wilde dat zijn ziekte de besluitvorming in de weg zou staan, en verontschuldigde zich bij het Japanse volk voor het niet afmaken van zijn ambtsperiode.

De 65-jarige lijdt al jaren aan colitis ulcerosa, een darmziekte. Abe zei dat zijn toestand recentelijk was verslechterd. Vorig jaar werd hij de langstzittende premier van Japan. Zijn huidige ambtsperiode begon in 2012. Hij blijft op zijn post totdat er een opvolger is gekozen.

In 2007 nam hij abrupt ontslag uit een eerdere termijn als premier vanwege zijn worsteling met colitis ulcerosa, een chronische aandoening waarmee hij sinds zijn tienerjaren heeft geleefd. Abe heeft de reputatie een fervent conservatief en nationalist te zijn, en voor het stimuleren van groei met zijn agressieve economische beleid dat bekend staat als "Abenomics".

Hij heeft de verdediging van Japan versterkt en de militaire uitgaven gestimuleerd, maar is niet in staat geweest om het pacifistische artikel 9 van de grondwet te herzien, dat een staand leger verbiedt voor iets anders dan zelfverdediging.

De premier zei dat zijn gezondheid begon af te nemen toen zijn colitis ulcerosa halverwege juli weer opkwam. Hij krijgt nu een nieuwe behandeling voor de aandoening die regelmatig moet worden toegediend. Hij voegde eraan toe dat die behandeling  hem niet genoeg tijd zou geven om zijn functies als premier uit te voeren. Abe stelde dat hij geen fouten kon maken in termen van belangrijke besluitvorming en daarom had besloten af ​​te treden.

"Ik heb besloten dat ik mijn baan als premier niet moet voortzetten", zei hij. "Ik wil mijn oprechte excuses aanbieden aan de bevolking van Japan voor het verlaten van mijn post met nog een jaar te gaan in mijn ambtstermijn, en temidden van de problemen met het coronavirus, terwijl verschillende beleidsmaatregelen nog in uitvoering zijn", voegde zei hij terwijl hij een buiging maakte.

Hij uitte ook zijn spijt dat hij zijn kernbeloftes niet was nagekomen: hij zou Noord-Korea dwingen om Japanse burgers die decennia geleden waren ontvoerd terug te sturen; hij zou een territoriaal geschil met Rusland oplossen; en hij zou de grondwet herzien om het leger meer macht te geven.

Abe zei dat hij zijn plicht tot het einde resoluut zou vervullen totdat een vervanger werd gekozen. Zijn aankondiging heeft automatisch geleid tot een stemming binnen zijn Liberal Democratic Party (LDP) om hem als leider te vervangen. De partij beslist dinsdag hoe ze een verkiezing houdt, meldt persbureau Kyodo.

Deze verkiezing zal worden gevolgd door een parlementaire stemming om een ​​nieuwe premier te kiezen. Potentiële opvolgers zijn al naar voren gekomen, waaronder vicepremier Taro Aso, kabinetsecretaris Yoshihide Suga en LDP-beleidschef Fumio Kishida, naar verluidt de keuze van Abe.

Niemand zal naar verwachting significant afwijken van het huidige beleid van de regering. De winnaar van de verkiezing zou de functie bekleden tot het einde van de ambtstermijn van Abe in september 2021.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March