Communicatie Dienst Suriname, de achilleshiel van Santokhi
26 Aug 2020, 09:32
foto


Terwijl het machtsspel de eenheidsgedachte van Santokhi en Brunswijk vertroebelt, houdt de Communicatie Dienst Suriname (CDS) zich op de vlakte. Vriend en vijand laten hun stem horen over gerommel in de coalitie; de waakhonden van de democratie schreeuwen het van de daken, maar bij CDS schijnt de zon. De spreekbuis van Santokhi doet er alles aan om de negatieve aandacht af te leiden door in het nieuws alleen de vermeende verworvenheden te vermelden. Veel recycle berichten die als nieuw nieuws de afgelopen tijd werd opgediend.

Ook het communicatiedebacle rondom de aanstelling van de dc’s en rvc’s miste elke vorm van transparantie. Het afgelopen weekend volgden de aangepaste brandstof tarieven waarover er geen duidelijke communicatie met pomphouders noch de samenleving is geweest. Opvallend bleef de communicatiedienst van de president 'mooiweerfoto’s' en filmpjes presenteren. De recycle nieuwsmachine draaide op volle toeren. Denk aan de goednieuwsshow Focus op het YouTube kanaal van de CDS. Terwijl de presentator in de intro van elke Focus aflevering goedbedoeld vertelt dat de focus wordt gelegd op de activiteiten die voor de samenleving van belang zijn, ontbreekt keer op keer de kijk en opinie van de kritische samenleving. Het is een hoog staaltje van bovenaf communicatie.

We willen niet zeggen dat er willens en wetens de kritiek buiten beeld wordt gehouden, maar meer balans zou op zijn plaats  zijn. De communicatieregie achter de benadering lijkt als doel te hebben het Surinaamse volk te overtuigen van het eigen gelijk en eigen beeld op de waarheid. 

Achterlijk is ons volk echter niet. Het zorgt al lang zelf voor zijn eigen nieuwsgaring, creëert een eigen werkelijkheid, en bepaalt zelf door wie die zich laat beïnvloeden. Nog afgezien van het feit dat de Surinaamse burgers echt niet meer afwachten totdat het verhaal van de regering een keer geregisseerd naar hen toekomt. De uiteenlopende werkelijkheden strijden dan om de waarheid. Welk verhaal is meer waar? Welke werkelijkheid wint en wordt leidend? 

CDS is debet aan twijfels in de samenleving door transparantie in dienst te stellen van regie en niet andersom. Als het om transparante communicatie gaat, slaat CDS soms op cruciale momenten de plank mis. Deze misvatting in het communiceren met elkaar zou de president van Suriname te denken moeten geven of zijn CDS, in zijn nieuwe rol, geknipt is voor het communicatiever maken van een regering die worstelt met de eenheidsgedachte, maar nog niet in staat is om die daadwerkelijk zichtbaar te maken.

Na het vervangen van het Nationaal Informatie instituut in Communicatie Dienst Suriname heeft deze keer op keer steekjes laten vallen die het imago van Santokhi-Brunswijk in een kwaad daglicht zetten. Door in de kern hapklare communicatie te bedrijven, negeert CDS de signalen, sentimenten en kritiek uit de samenleving. De bordjes zijn vervangen, maar de gewoonte lijkt onveranderd of zoals sommigen zeggen: same script, different cast. 

Hier wringt ook de schoen, of the tough job niet een maat te groot is voor de piepjonge CDS. Niet alleen de president maar de waakhonden van de democratie hebben baat bij een stevige CDS die opgewassen is tegen een terugpratende krant, radio, tv, nieuwssite en/of de samenleving. Maar extern winnen, is intern beginnen. Transparante communicatie is de hoeksteen van geloofwaardigheid.  DOESuriname dringt bij de president erop aan om  transparantie aan de dag te leggen. De overheid moet de juiste informatie geven, op de juiste tijd via een betrouwbare bron. Zo niet, dan is CDS verworden tot een Communicatie Dienst die non-transparantie voorstaat terwijl de regie regeert. We hebben hierover anders een sterk puru bruku, weri bruku gevoel. 

DOE bedeelt zichzelf, in het kader van goed bestuur, een waakhondfunctie toe. Dit doet zij, niet omdat ze zaagt aan de poten van de stoel van deze regering, maar juist omdat zij graag ziet dat vroegtijdig wordt gecorrigeerd, fouten en verkeerde voornemens en uiteindelijk dat de regering succesvol is. We kunnen het ons niet opnieuw permitteren, na 10 jaren van penarie, nog 5 jaren te experimenteren en dieper de put in te gaan als samenleving. Het is echt nu de tijd om daadwerkelijk samen de juiste en goede dingen te DOEn in dit land.

DOESuriname 
Steven Alfaisi 
Voorzitter
Advertenties